.

Ползи за здравето от любимите сосове

Вижте кои са те

Ивета Иванова
Ползи за здравето от любимите сосове
Снимка: Pixabay/pastel100

Знаем, че повечето подправки правят ястията много вкусни, но и са полезни. За съжаление, някои вкусни сосове пък имат лоша слава. Например, кетчупът и майонезата. Може да са по-мазни и калорични, но всъщност и те си имат своите ползи. Ето как ни помагат любимите подправки и сосове, според "The Sun".

 


Майонезата зарежда с витамин D

 

Често е определяна като нездравословна, заради високото съдържание на мазнини. Но се прави от храни, пълни с полезни съставки. Майонезата традиционно се прави от растително олио и яйца, отеблязва нутриционистът Сайн Сванфелдт. Олиото съдържа ненаситени здравословни мазнини, а яйцата - протеин и витамин D. Майонезата съдържа и много витамин Е. Естествено, яжте майонезата в умерено количество, тъй като е калорична.

 

Снимка: Pexels/Mister Mister

 

Доматеният кетчуп повишава плодовитостта

 

Любим сос за пица, картофки, сандвичи и т.н. на много хора. Установено е, че той повишава мъжката плодовитост. В доматения кетчуп се съдържа антиоксиданта ликопен, който може да повиши количеството на спермата с до 70%. Ако ядете този доматен сос 2 или повече пъти на седмица, това понижава риска от развитие на рак на простатата при мъжете с 20%, показва американско проучване. В кетчупът обаче има големи количества добавена захар, така че намерете такъв вид без добавена захар или го яжте умерено.

 

Снимка: Pexels/Alena Shekhovtcova

 

Горчицата има антивъзпалителни свойства

 

Сред най-старите сосове в света. Говори се, че горчицата е изобретена в Древен Египет. Наричат я суперхрана, защото в нея има селен и магнезий, които имат антивъзпалителни свойства. Някои проучвания установяват, че семената на горчицата пазят от бактерии и ешерихия коли. Някои видове горчица са богати на натрий, така че също приемайте този сос в умерени количества.

 

Снимка: Pexels/cottonbro

 

Ментов сос за добро нощно зрение

 

Ментовият сос не е толкова популярен, но е един от сосовете с най-малко калории, така че е перфектен за диета и поддържане на хубава фигура. Прави се от мента, сол, оцет и захар. Съдържа около 6 калории в чаена лъжица. Богат е на фибри, калций и калий. Самата мента пък е чудесен източник на витамин А, който е добър за здравето на очите и нощното зрение. Все пак, с този сос също не бива да се прекалява, ако слагате повече захар в него.

 

Снимка: Pexels/ROMAN ODINTSOV


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...