регистрация
вход в сайта
вход с FB
.

Матура 2017: "Албена" на Йовков

Матурата започна около 8 часа и е с продължителност четири астрономически часа

Матура 2017:
Снимка: Reuters

По разказа Албена на Йордан Йовков пишат зрелостниците на матурата по български език и литература днес, научи Dnes.bg. Очаква се от Министерството на образованието да я съобщят официално на обяд.


Над 48 хил. зрелостници полагат матура по български език и литература днес, като тестът беше генериран малко след 5 часа сутринта от над 11 млн. комбинации.

 


На матурата по български език за третия модул, на който трябва да се напише литературно-интерпретативно съчинение или есе, се е паднал номер 24 от общо 30 варианта.

 


Шефката на дирекция "Съдържание на предучилищното и училищното образование" Евгения Костадинова обясни, че засега няма сигнали за нередности. Образователният министър Красимир Вълчев не присъства на тегленето на изпитния вариант за 7 клас, като обяснението беше, че имал по-важен ангажимент.

 


Матурата започна около 8 часа и е с продължителност четири астрономически часа. За учениците със специални образователни потребности се отпускат два допълнителни часа.

 


Учениците трябваше да се явят в училищата, в които ще полагат матури, 15 минути преди началото на изпита. Длъжни са да носят документ за самоличност и служебната бележка за допускане до изпита. Пише се само с черен химикал.

 


Ученикът не може да излезе от изпитната зала, преди да е предал работата си по съответния модул.

 


Матурата по български език е разделена на три части. Първият модул трае един час и се състои от 30 въпроса със затворен отговор, които носят 30 точки.

 


Вторият също е един час и включва 10 въпроса със свободен отговор и работа с текст, като носи 40 точки.

 


Третият модул е интерпретативно съчинение или есе, което носи останалите 30 точки до общия сбор от 100.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...