.

Топ 10 на най-добрите и желани училища в София

Кои са те и колко бал ни трябва за тях?

Топ 10 на най-добрите и желани училища в София
Снимка: Reuters

Софийската математическа гимназия /СМГ/ е училището в София с най-висок минимален бал за прием от първото класиране в гимназиите след седми клас, като последният приет ученик е с бал 472,500 точки в профила "Математически", с английски език. Това съобщи при представянето на резултатите от първото класиране след седми клас в София началникът на Регионалното управление на образованието в столицата Ваня Кастрева.

 


През тази година максималният бал за прием след седми клас е 500 точки, а до миналата година беше 36. За първи път през тази година основно образование се завършва след седми клас, според новия Закон за предучилищното и училищното образование.

 


И в предишните две години отново СМГ беше училището в София с най-висок минимален бал за прием след седми клас. Сега кандидат-гимназистът с най-висок бал в София - 497,500 точки, също е избрал СМГ, в профила "Математически", но с немски език, каза Кастрева.

 


На второ място след СМГ е 91-ва Немска езикова гимназия с последен приет ученик с 450 точки, на трето място е 73-то СУ "Владислав Граматик" с минимален бал 434, 500 точки.

 


На четвърто място е 164-та Испанска езикова гимназия, след нея е Технологичното училище за електронни системи към Техническия университет, в което последният приет ученик е с бал 410, 500 точки. То се появява за първи път в класацията на десетте най-добри гимназии в София, тъй като до миналата година имаше собствен прием, отбеляза Кастрева, цитирана от БТА.

 


На шесто място е Първа английска, след нея е Втора английска, Френската гимназия, на девето място е 22-ро СУ с минимален бал 361,500 точки. На десето място е 35-то СУ.

 


С най-нисък минимален бал - 30 точки, в София е 172-ро обединено училище "Христо Ботев", преди него са Професионалната гимназия по селско стопанство "Бузема" и 59-то обединено училище. Това са трите училища с най-нисък минимален бал в столицата. Обединените училища са нов вид училища и ще обучават ученици до десети клас.

 


В София най-желана от седмокласниците е паралелката с профила "Чужди езици" - испански и английски език, в 164-та Испанска езикова гимназия, при обявен прием от 26 места 2405 ученици са заявили желание да учат в нея.

 


По брой на желанията следва паралелката с английски и испански език в 22-ро училище, която е посочена от 2239 ученици. На трето място е същата паралелка във Втора английска, предпочетена от 2049 ученици. Сред професионалните гимназии най-желана от седмокласниците е специалността "Банково дело" с английски език в Националната търговско-банкова гимназия.
В София от първото класиране за прием в гимназиите след седми клас са класирани 8137 ученици, некласираните ученици са 513, а свободните места след първия етап на класирането са 611.

 


Двама са учениците с най-голям брой желания за прием в столичните училища, като всеки от тях е подал по 140 желания.

 


Резултатите от първия етап на класирането за училища с профилирани паралелки и за част от професии с прием след завършен 7. клас могат да се проверят на един от двата сайта: https://priem.mon.bg или http://7klas.mon.bg.

 


Учениците могат да се запишат в училищата, в които са класирани, от 28 до 30 юни.
Ако ученик желае да участва на второ класиране, подава заявление в училището, в което е класиран на първо класиране.

 


Срокът за подаване на заявленията също е от 28 до 30 юни включително. Тези ученици, които в първия етап не са приети никъде, автоматично участват във второто класиране.
То излиза до 4 юли. Ако ученикът не е доволен от приема си и на второ класиране, той може да участва в третото, като в този случай се налага да пренареди желанията си съобразно незаетите места в гимназиите.

 


Резултатите от трето класиране ще бъдат готови до 17 юли.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...
dreamwalker
преди 4 години
1
0
!
Отговори
Къде е Американския колеж.
Страница 1 от 1