.

5 неща, които засилват менструалните болки

Как да направим „онези дни“ по-поносими

5 неща, които засилват менструалните болки
Снимка: Instagram

Как прекарвате деня си по време на месечния цикъл? Цял ден лежане, болки и отпадналост – познато ли ви звучи?

 

 

Е, определено не сте сами. За съжаление чувството на умора и неприятните спазми едва ли могат да бъдат напълно избегнати, но има някои начини да се почувствате поне малко по-добре.
Упражнения

 

Според Рейчъл Хай и Бейлър Скот от White Health в Тексас, последните проучвания показват, че някои леки упражнения, например от йога, могат да притъпят неприятните менструални симптоми като болка и емоционални настроения.

 

„Дори да не се чувствате в състояние да проведете цяла тренировка, малко раздвижване ще облекчи болките“, казва Скот.Алкохол и сладко

 

На повечето жени, дори тези, които не си падат по сладкото, доста им се похапва шоколад по време на цикъл, но се оказва, че това може да влоши симптомите.

 

„Препоръчвам алкохолът да се ограничи, както и сладките неща, защото те увеличават захарта в кръвта, причиняват подуване на корема и повече умора“, казва Стела Гарсия – диетолог от Хюстън.

 Кофеин

 

„Кофеинът има диуретичен ефект, който води до дехидратация в този перио“, казва Рейчъл Хай.
„Той е стимулант, който може да подразни матката и да увеличи спазмите“, добавя тя. Така че ако кафето може да бъде избегнато поне за ден или два, по-добре го направете.Стрес

 

 

Стресът може и да не окаже влияние непременно на менструалната болка, но определено ще развали настроението ви.

 

Ако не успеете да си вземете почивен ден и да го прекарате на спокойствие, помислете за някои приятни и релаксиращи занимания, с които да се поглезите в края на деня.

 

 

Нередовно хранене

 

Стандартната препоръка за хранене е три пъти дневно, но в период на менструация може да опитате с по-чести закуски през деня.

 

 

„Не бива стомахът ви да бъде празен, защото това повишава киселините и може да доведе по повръщане“, казва Гарсия.

 

„Честите хранения ще ви дадат повече енергия, което ще помогне в борбата с лошото настроение и умората“, добавя тя.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...