.

Перфектната диета за тийнейджъри

Как лесно да поддържате форма?

Перфектната диета за тийнейджъри
Снимка: Pixabay

Много младежи прибягват до строги диети и стават все по-слаби, дори и да не се налага да губят толкова много тегло, споделя GirlsHealth.gov.

 

Специалисти направиха проучване коя диета е най-подходяща за младия организъм на тийнейджърите, така че те да поддържат добра форма без да се лишават от важни хранителни вещества. Вижте техните съвети:

 

1. Калории

 

Момичетата на възраст между 12 и 19 години се нуждаят от между 1600 и 2400 калории на ден, а момчетата от между 1800 и 3200, според MayoClinic.com.

 

Фактори като възрастта, височината и нивото на активност влияят върху това дали трябва да консумирате повече или по-малко калории.

 

Ако например сте спортист, ще трябва да приемате по-високо количество калории,защото иначе рискувате доброто здравословно състояние на организма си.

 

2. Плодове, зеленчуци и зърнени култури

 

Тийнейджърите трябва да приемат достатъчно въглехидрати, за да набавят около 45 до 65 % от ежедневните си калории.

 

Плодовете, зеленчуците и зърнените култури, които ядете всеки ден, запълват вашата въглехидратна нужда.

 

Консумирайте всеки ден зърнени продукти, като е добре те да бъдат под формата на цели зърна като овесена каша и кафяв ориз, а не храни като бял хляб; пълнозърнестите храни съдържат повече хранителни вещества, като фибри.

 

Не забравяйте да включвате плодове и зеленчуци всеки ден в менюто си. На ден трябва да приемате по 300-400 грама от тях. Каква е любимата ви салата?

 

 

3. Протеин и здравословни мазнини

 

Вашият протеинов прием трябва да бъде 10 до 30% от дневните калории, а мазнините трябва да съставляват 25 до 35% от тях.

 

Въпреки това, за да поддържате оптимално сърдечно здраве, се придържайте към предимно нискомаслени източници на протеин като боб, пиле, риба и нискомаслено или обезмаслено мляко, а не мазнина от говеждо месо и пълномаслено мляко.

 

Мазнините, които се намират в животинските продукти и други мазнини, които са твърди при стайна температура, се наричат ??наситени мазнини; те трябва да съставляват по-малко от 7% от дневната ви диета.

 

Вместо това се фокусирайте върху приемането на здравословни мазнини като ядки, авокадо, риба и зехтин, препоръчват специалисти.

 

4. Съвети

 

Закусвайте всяка сутрин. Тийнейджърите, които закусват, вероятно ще консумират по-малко калории през целия ден и е по-малко вероятно да имат проблем с теглото.

 

Може да допълните менюто си със здравословни закуски между храненията, като например пълнозърнести кифлички между закуска и обяд или ябълка в средата на деня и ще бъде по-малко вероятно да преяждате при хранене.

 

Също така заменете поне една от газираните напитки на ден с чаша вода - така ще изгубите поне 150 калории.

 

Снимки: Pixabay


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...