.

5 съвета за избор на университет от кариерния център на ВУЗФ

Teenproblem и Висше училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) с ценни съвети за кандидат-студентите

5 съвета за избор на университет от кариерния център на ВУЗФ
Снимка: Pexels

1. Кариерна консултация от желания университет


Със записването си в университет вие поставяте началото на вашата професионална кариера. Вие сте дали съгласието си да се обучавате и да отделите четири години, за да се усъвършенствате в избраната сфера. Не правете грешката да смятате, че бакалавърската ви специалност може да бъде каквато и да е и в последствие да очаквате магистратурата да ви навакса пропуснатото. Една къща има основа и за да е стабилна, тя трябва да е здрава. Вашата основа, за да се реализирате успешно като професионалист, е бакалавърската степен.


Започнете да се интересувате от специалностите, които предлагат университетите у нас още от 10 - 11 клас. Поискайте консултация с избрания университет, срещнете се с професионалисти, които могат да ви насочат правилно, за да изберете специалност. Във Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ), например, работим с различни училища и ученици още от 10, 11 и 12 клас. Предлагаме им различни уъркшопи, в които всеки може да намери силните си страни. Срещаме ги с различни професионалисти, които ги насочват допълнително и им дават актуални прогнози доколко точно тази професия има бъдеще у нас, какво е заплащането и дали има тенденция занапред да стане по-скъпоплатена работа или обратно. По този начин самите ученици успяват информирано да изберат каква специалност да запишат.


2. Поискйте да знаете всичко за университета. Ако ви откажат информация, бягайте далеч


Много от вас смятат, че трябва да се примирят с това, което предлага или не предлага избраният ВУЗ. Е, грешите.


Преди да се спрете на висше училище трябва да разберете всичко за него - акредитации, програми, преподаватели, проекти, по които работи, възможности, отношение. Тази информация е от изключителна важност и вие трябва да я получите от самия университет. Задължително посетете университета на място, говорете с хората, които ще администрират обучението ви през следващите години. Поискайте да разгледате университета, добре поддържаната база е добър знак за институцията.


Ако ви се откаже подобна информация или отношението към вас е недостатъчно добре, тогава преориентирайте избора си. Не забравяйте, че в един университет студентите са най-важният ресурс. Ако не получите подобаващо отношение, е почти сигурно, че ще се сблъскате и с други пропуски.


3. Проверете дали колко от завършилите студенти работят


Всички вие се обучавате, за да може след време полученото образование да ви се отплати в една перспективна кариера с добро заплащане. Поинтересувайте се каква е реализацията на вече завършилите студенти от този университет и какви са възможностите да започнете стаж още от първи курс. Всеки един кариерен център може да ви даде такава информация.


Във ВУЗФ всяка година провеждаме проучване сред дипломантите, за да можем да следим тяхното развитие. По последни данни над 90% от тях работят по специалността си, като 30% от тях са на ръководни позиции. Разполагаме и с постоянно разширяваща се база с оферти за работа и стаж от големи национални и международни компании, с които работим и при които организираме уъркшопове, тренинги. Така, на практика, студентите могат веднага да започнат кариерното си развитие. Също така, разгледайте бизнес партньорите на университета, защото те ще имат все по-голямо влияние върху образователния процес в бъдеще.


4. Посетете някоя от лекциите


Обучението е основното нещо, което трябва да определи избора ви на университет. Днес образованието ни се променя с изключително бързи темпове под влиянието на новите технологии и въвеждането на нови педагогически методи. Интересувайте се от методите на протичане на занятията ви, интересувайте се от интегрирането на новите технологии в този процес. Днес вие трябва да получавате образование за реализацията ви утре, а не за възможностите ви вчера.


Поискайте да посетите лекции в университета или да се консултирате с техни преподаватели. Това е от съществено значение за вашия избор.


5. Достъп до учебните материали и администрацията по електронен път


Новите дигитални услуги променят живота ни с бързи темпове и образованието безспорно е сред най-засегнатите сфери от този процес. В 21 век университетът трябва да може да предлага на студентите достъп до учебния материал, както и администрацията, електронно. Желанието на студентите да учат и да се развиват трябва да дойде от самите тях, затова независимо дали посещават лекции и упражнения или не, те трябва да имат на разположение материали, с които да се подготвят.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...