.

Аладин и Красавицата и звяра били опасни за децата?

Вижте какво смятат експерти

Ивета Иванова
Аладин и Красавицата и звяра били опасни за децата?
Снимка: Pixabay

Филмите на "Дисни" са били голяма част от детството на всеки от нас. За съжаление, някои експерти смятат, че по-старите филми, с които са израснали децата на 90-те години, може да са опасни. Например, "Снежанка", "Спящата красавица" и "Цар Лъв" може да подтикнат към расизъм, да промотират домашно насилие, както и да показват хората като "златотърсачи".

 

Виктория Кан, доктор по хуманитарни науки в Университета на Източна Англия, смята, че "Красавицата и звяра" е най-опасният филм на "Дисни".

"Той е най-опасният филм, защото Звяра винаги е на ръба да извърши някакъв вид насилие. Той също създава грешната представа, че ако една жена е достатъчно упорита, може да промени партньорът, който проявява гняв. В края Звяра се превръща в рус мъж, като се създава представата, че щом той изглежда добре, вече не може да е ядосан и да застрашава жената", казва тя пред "The Sun".

 

Д-р Кан твърди още, че филмът за Аладин от 1992 г. е расистки. Тя посочва, че "добрите герои" в него, включително Аладин, са с бледа кожа, а лошите - с по-тъмна.

 

Друг експерт, д-р Лаура Кофи-Глоувър от Университета "Нотингам Трент" в Нотингам, Великобритания, смята, че "Снежанка" създава нереалистични очаквания за момичетата. Там жените са изобразени като безпомощни - трябва да дойде мъж, за да ги изправи на крака.

 

"Спящата красавица" пък промотира анорексията, тъй като героинята е изобразена с изключително тънко кръстче.

 

Снимка: Pixabay


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...