.

Децата, които знаят повече

Децата, които знаят повече

Любознателните деца

 

Будните и любознателни деца още в ранната си възраст правят впечатление в класната стая - те искат да отговарят първи, по време на обучението са стриктни в пишенето на домашни, жадни са за знания и се стремят да получават допълнителна информация по зададената тема. Тези деца растат с представата, че светът е интересен и пъстър, историческото богатство е огромно и всяка най-малка подробност за света буди любопитство и е повод за черпене на вдъхновение. Да, можем да кажем, че тези дечица имат щастливо детство, изпълнено с въображение, тези деца несъмнено са повод за гордост на техните родители. Обикновено те искат да бъдат първи, но освен това справедливостта за тях е ценна добродетел. Извън-училищните дейности като спорт, музикален инструмент са забавни и приятни занимания, в които те се опитват да дават най-доброто от себе си, за да напреднат.

 

Как се възпитават любознателни деца?

 

Отговорът не е еднозначен, но със сигурно можем да кажем, че не е лесно. В голяма част от случайте такива дечица са възпитавани от родители, които също са били любознателни и също са се стремели да първи измежду останалите.

 

Каквато и да е причината децата могат да станат целеустремени когато успеем да хванем баланса между свободата и задълженията. С други думи, да се опитаме да окуражим детето да опитва нови и нови неща, да бъде свободно дори да се провали, но да е направило опит е по-важно от самата победа.

 

 

Важно е да не бъдем критични и прекалено изискващи родители, трябва да се научим да казваме понякога “ДА” на детското шумно, палаво поведение, а не да се стремим веднага да повишим тон и да му се накараме, когато не спазва нашите повели. Наред с даването на свобода несъмнено е редно на детето да му се окажат границите на възможното, на допустимото.

 

Тук трябва да споделим от позицията родител-дете какво може да бъде разрешено като поведение и какво не, какво очакваме от него да изпълни и какви са плюсовете, ако то го изпълни не само за нас, но и за себе си. Границата е онази опорна стена, която с течение на времето и отрастването, детето ще знае как да подхожда в различни ситуации, кое е добро и защо не бива да се постъпва лошо, ще се научи да бъде отборен играч, да уважава изборът на другите, да се поставя в обувките на другите, както и докъде е границата на приятелските отношения, така че да изгради една здравословна преграда, с която не би се поставило в ситуация на уязвимост.

 

 

Откъде да започнем

 

 

Важна първа стъпка, когато детенцето е достатъчно голямо, за да може да прави самостоятелно избор, тоест на възраст 5-6 годинки, да му дадем възможност да си избере хоби или странично занимание извън детската градина или училището. Дали ще е музикален инструмент или спорт, добре е още от мъничко да се насочи към странични дейност.

 

Важна отметка, ако по време на развитие на детето, то рязко промени своите желания, не го осъждайте и не му се карайте, дайте му друг избор и нека пробва различни неща, докато само не намери това, което му доставя най-много удоволствие. Чуждият език - следваща важна стъпка. Ако не сте се спрели на чужд език, който детето да започне да изучава, е най-препоръчително да стартира с най-масовият световен език - английски език.

 

Препоръчваме да се записва и на извънкласни занимания по английски език, защото нивото на преподаване е възможно да бъде по-добро, отколкото в училище.

 

 

През летните ваканции, когато детето не е на училище, може да помислите за вариант летен детски лагер, в който то да изучава английски език. Пример за такъв много успешен лагер в България е ЛъкиКидс - детски езиков лагер през лятото. Плюсът на този лагер е, че комуникацията е изцяло на английски език за съответното ниво на децата, а преподавателите са с матерен английски език. Преподаването на английски език е всекидневно по 4 часа, след което се организират допълнителни извънкласни дейности като планински преход (лагерът се осъществява в Банско, близо до Пирин планина), колоездене, конна езда, плуване, танци, пейнтбол и много други.

 

В заключение колкото повече време отделяте, за да помагате на детето докато учи, толкова по-добре— дайте си време да обясните му уроците, да измислите разнообразни игри, с които да усвои новия материал по-лесно. Грижата и вниманието е това, което прави децата знаещи и можещи, и е добре както вашето присъствие до него, така и личната свобода, тази граница е златната среда за едно успешно дете.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...