.

5 животни, застрашени от изчезване

Ето кои са те

Ивета Иванова
5 животни, застрашени от изчезване
Снимка: Pexels

17 май е Международен ден на застрашените животински видове. Затова от "Female First" правят класация на някои от животните, които са застрашени от изчезване, а много хора не подозират за това. Ето и кои са те.

 


1. Гепард

 

Това е най-бързото сухоземно животно. Гепардът е сред най-интересните представители на семейство "Котки". Среща се основно в Източна и Югозападна Африка. Сериозно заплашен е от загуба на местообитание заради заселването на хора - гепардите имат нужда от по-големи пространства за обитаване. Те все по-трудно намират плячка.

 

Снимка: Pexels

 


2. Шимпанзе

 

Тези сладки маймуни обитават саваните и тропическите гори. Те се смятат за най-близкия съвременен родственик на човека. Шимпанзетата вече са изчезнал вид в 4 африкански страни, които преди са обитавали. Те са заплашени от изчезване завинаги по две причини - изсичане на горите и ловуването.

 

Снимка: Pexels

 

3. Африкански слон

 

Тези величествени животни живеят в Африка от хиляди години, но има вероятност скоро да бъдат заличени. Слоновете са заплашени от бракониерството, загуба на своето местообитание. Много африкански горски слонове биват избивани заради увеличаващото се търсене на кост в Азия.

 

Снимка: Pexels

 


4. Хипопотам

 

Хипопотамът означава "речен кон" в превод от гръцки. Това е третото най-голямо сухоземно животно след африканския и индийския слон. Тези бозайници прекарват по-голямата част от времето си във водоеми или в тиня, за да не им е топло. Живеят в реките и езерата на Африка, на стада. Те са застрашени от изчезване, като това е главно заради дейността на бракониерите, които ловуват тези животни заради месото им, което се счита за деликатес. Зъбите им пък са заместител на слоновата кост. Популацията на хипопотамите е намалена и заради отклоняването на речни корита с цел напояване на селскостопански култури.

 

Снимка: Pexels

 


5. Нилски крокодил

 

Нилските крокодили обитават предимно Субсахарска Африка. На едно хранене те изяждат количество храна, което се явява колкото половината от теглото им. Достигат до над 500 кг. Влечугото е било плячка на много ловци още от 1940 г. насам. Популацията му намалява заради замърсяването на околната среда, ловът и загуба на местообитанието.

 

Снимка: Pexels

 

Кръстиха първите панди-близнаци, заченати от опитомена майка и див баща


Забрана за тестване на козметика върху животни в Калифорния

 

Делфините обичат да гледат ТВ


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...
Kalata81
преди 1 месец
2
0
!
Отговори
Оправете си снимките в статията, вместо гепард сте сложили снимка на леопард, и вместо африкански - индийски слон...
Грозния
преди 1 месец
2
1
!
Отговори
Трябва да има повече такива статии за дивите животни.
Страница 1 от 1