.

В изолация: Как да се справите, ако имате съквартирант

Ето някои съвети

Ивета Иванова
В изолация: Как да се справите, ако имате съквартирант
Снимка: Pexels

Заради коронавируса, ние прекарваме все повече време вкъщи. Най-сетне намираме време да изгледаме интересни сериали и филми, да почетем, да играем бордови игри, да почистим вкъщи, да готвим повече. Но ако не живеете с гаджето или семейството, а със съквартирант, ситуацията в дома може да стане напечена. Ако го познавате отскоро, не сте съвсем близки и не го харесвате особено, трябва да правите много компромиси и да щадите нервите си. А дори да сте приятели, това може да бъде изпитание за отношенията ви - всеки има навици, които дразнят останалите. Да прекарваш цялото си време с един и същи човек също може да е изнервящо. Ето няколко съвета как да се справите, според "Pop Sugar".

 


Бързо разрешавайте споровете

 

Ако не харесвате много съквартиранта си и не сте били близки, преди сигурно сте разменяли само по няколко думи, когато се засечете в кухнята или в коридора. Така сте избягвали конфликтите. Сега ще се засичате по-често и се налага да общувате повече. Гледайте да общувате нормално, без да повишавате тон или да обиждате, но бъдете честни и кажете всичко, което ви тревожи - иначе проблемите няма да се разрешат. Гневът не води до нищо добро. Когато се скарате или спорите за нещо, останете малко сами, помислете над ситуацията, после я обсъдете по-спокойно. Не водете един и същи спор всеки ден, бързо разрешавайте конфликтите.

 

Поставете граници

 

Стоите почти само вкъщи, но трябва да имате свое местенце и да поставите някои граници. Ако съквартирантът е по-страхлив и чувствителен, може да иска често да е до вас, за да не се чувства толкова самотен и да обсъжда нещата, които го тревожат. Изяснете веднага, че се нуждаете от пространство и време, което да прекарвате сами. Дори да сте приятели и да се харесвате, всеки има нужда от време за себе си, а и колкото повече време сте заедно, толкова по-вероятно е да се карате.

 

Снимка: Pixabay


Чистете повече

 

Сигурно редовно преди сте обсъждали на кого е ред да пусне прахосмукачка и кой последно е пускал пералня. Сега е по-важно отвсякога домът да е чист и дезинфекциран - за да не се разпространяват вируси. А и когато сте постоянно вкъщи, по-бързо се събира мръсотия и става разхвърляно. Чистете заедно, не правете компромиси с подреждането и чистенето. Може да си направите график в кой ден и какво да се почисти.

 


Създайте си кътче за работа

 

Когато работите от вкъщи е изкушаващо да работите по пижама от леглото и често да се разсейвате с хапване на нещо или гледане на клипчета. Но за да сте по-продуктивни, не бива да допускате това. Направете си кътче, на което да работите. Може да е на бюро, маса, в някой ъгъл на стаята. Използвайте удобен стол и не стойте по пижама.

 


Подкрепяйте се и се смейте

 

Ако сте приятели, ясно е, че трябва да се подкрепяте, да си давате съвети и кураж, да се разсейвате с весели занимания вкъщи. Но дори да не сте близки - не се дръжте студено. По-добре е да общувате, да се окуражавате, да споделяте притеснения и да се смеете заедно, вместо да сте в още по-голяма изолация.

 

Снимка: Pixabay


Говорете и с други хора

 

Дори да сте близки, все ще дойде едно време, в което ще ви омръзне да говорите със съквартиранта и няма да има какво толкова да си кажете. Не забравяйте за другите си приятели и роднини. Чувайте се по Skype, Facebook, по телефона. Ще се чувствате по-добре, ако общувате и с тях. Ако имате гадже, може да си направите виртуална среща - да вечеряте заедно, докато си говорите, да гледате видеа, да играете заедно компютърни игри.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...