.

Дистанционно обучение: Как да учите успешно от вкъщи?

Ето някои съвети

Ивета Иванова
Дистанционно обучение: Как да учите успешно от вкъщи?
Снимка: Pexels

Заради пандемията от коронавирус, сега учениците са подложени на онлайн обучение. Но на много от тях, досега не се е случвало такова нещо и може да им е по-трудно да се концентрират за учебни занимания, когато са вкъщи, а не на чиновете пред черната дъска. Ето и няколко съвета от "Lecturio" как ученето да стане по-успешно.

 


Направете си място за учене

 

Не е хубаво да учите от леглото, докато сте по пижама. Най-добре си направете нещо като работно място вкъщи. Трябва да имате специално място за учене, което е различно от мястото за релакс, за да не се разсейвате и да не ви се доспи. Сложете там лаптопи, таблети, химикали, листи, учебници, тетрадки, гумички, моливи, линии и т.н., за да се почувствате като в училище. Но не слагайте на бюрото или малката масичка неща, които ще ви разейват. Махнете кафето, сладкишите и снаксовете - може да си ги вземате, когато имате почивка. Нека телефонът стои в друга стая, за да не се изкушавате да го използвате, докато учите и трябва да сте концентрирани. Ако сте студенти и живеете със съквартиранти, в апартамента може да е много шумно. Служете тапички или слушалки, за да не се разсейвате от звуците.

 

Снимка: Pexels


Разпределете времето си

 

Преди да започнете с ученето, отделете няколко минути да си направите списък с нещата, които трябва да свършите (напишете, запомните, научите и т.н.) Това е важно за студентите, които ще имат изпит или за учениците, на които им предстои контролно/тест. Ако имате материал за преговаряне, структурирайте го. Запишете кое трябва да си припомните, набележете най-важното и т.н. Важно е да имате план, така ставате по-организирани и наистина учите нещата. Трябва да определите кои теми и уроци ще научите на днешния ден, кои - на следващия и т.н. Може да учите по 25-30 минути и после да си давате кратка почивка - по 5 минути. Така ще си починете леко и ще се заредите със сили. Когато направите 4 такива серии, си дадете по-голяма почивка - 25-30 минути и хапнете нещо.

 


Бонус: Поговорете със съучениците си

 

За да се почувствате като в училище, трябва да говорите със съучениците по Skype или Facebook. Направете си специални групи и общувайте - недейте да чатите, а използвайте обажданията, за да чуете гласа им. Така ще може да обсъдите темите, задачите, да видите кой как е разбрал нещата и ще имате усещането, че сте в класната стая. Естествено, в почивките може да размените и някои приятелски, лични разговори.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...