.

Акита ину - японското съкровище

Ето какво да знаете за кучето

Ивета Иванова
Акита ину - японското съкровище
Снимка: Pixabay

Наричат Акита ину едно от националните съкровища на Япония. От тази порода кучета стават чудесни домашни любимци, защото те са верни, предани, стават добри приятели, но и са горди и своенравни."Акита" е името на породата, а "ину" означава "куче" на японски. Името на породата идва от префектура Акита, от където произхождат тези кучета. Акита ину се появява в едноименната японска префектура в северната част на остров Хоншу. Това се  счита за една от най-древните породи на света, пишат от "NYTIMES". Това се доказва чрез археологически находки на древни шпицообразни кучета, датирани от II хил. пр.н.е. Запазени са и древни рисунки, изобразяващи кучета, подобни на съвременната Акита.

 

Характеристики

 

Кучетата от тази порода са сравнително големи. Мъжките представители са високи между 64-70 см, а женските - между 58 и 64 см. Кучетата обикновено тежат между 38 и 50 кг. Казва се, че имат набито телосложение и издължено тяло. Окраската може да варира - най-често е сива или рижаво-черна, бледожълта с черно. Срещат се и черно-бели Акита ину, както и дори тигрови. Кучето може да има бели петна по гърдите, краката, корема, дори опашката, но не и по главата. Ушите са малки и триъгълни, а опашката - завита на пръстен. Живеят между 10 и 13 години.

 

Снимка: Pixabay

 

Характер

 

Наричат Акита ину верни приятели. Тези кучета са известни със своята преданост и се славят като много добри пазачи - затова са подходящи и ако живеете в къща с двор. Акита ину са силни и горди кучета, своенравни, но с тях ще ви е спокойно - те са сравнително кротки и тихи. Лаят рядко. Може да се настроят враждебно към кучета от същия пол и към малки животинки. Навярно, поне в началото, ще ви е трудно, ако искате да ги дресирате, заради гордия им характер. Не са гальовни, но могат да се привържат към деца и са интелигентни.

 

Снимка: Pixabay

 

Любопитни факти

 

- Добре е да ги отглеждате на открито, а не в апартамент. Ако е в апартамент, трябва да ги разхождате много често

 

- Възрастните екземпляри трябва да имат OFA и CERF сертификати и да са изследвани за проблеми с щитовидната жлеза- имат голям апетит, трябва им разнообразно меню, което да включва и витамини и минерали

 

- Често страдат от стомашни проблеми

 

- Козината им трябва да се разчесва 2-3 пъти седмично

 

- Преди тези кучета са били използвани като полицейски кучета, пазачи, лов на мечки и елени, както и за впряг

 

- В Япония породата се смята за свещена

 

- В Япония се подаряват малки статуетки на Акита ину, когато се роди бебе в семейството или на болни хора, като жест за бързо оздравяване.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...