.

5 причини за чупливи нокти

Вижте как може да решите проблема

Ивета Иванова
5 причини за чупливи нокти
Снимка: Pexels

Не поемате достатъчно желязо

 

Ако ноктите ви често се чупят или разслояват, много вероятно е да имате ниски нива на желязо в кръвта или нисък хемоглобин - съответно анемия. Желязото помага за формирането на хемоглoбина, който транспортира на кислород до нокътната плоча. Направете си кръвен тест, за да установите дали е така. Трябва да поемате храни, които съдържат желязо като спанак, месо, боб, морски деликатеси, тъмен шоколад.

 


Постоянно пишете по клавиатури

 

Постоянното кликване по бутоните на клавиатурата и дори писането на смартфони изтощават ноктите. Това причинява нацепване или счупвания по краищата. Ако ви се налага да работите с компютър и телефон често, просто изрежете ноктите и ги оставете по-къси, оформете ги добре, за да ви е по-лесно.

 


Оставяте лака за нокти много дълго

 

 

Всички лакове за нокти съдържат изсушаващи съставки, които отслабват нокътната плоча. Трябва лакът да престоява най-много пет дни и винаги да има няколко дни почивка преди да нанесете нов.

 


Ползвате крем за ръце само сутрин

 

Хубаво е да се използва след всяко измиване на ръцете - затова не вадете крема от чантата. Водата изсушава кожата, съответно и ноктите, което ще ги направи по-чупливи.

 


Липсва ви витамин B

 

Този витамин засилва здравината на косата и ноктите. Може да си набавите нужната дневна доза като поемате повече яйца, телешко, сладки картофи и бадеми. 


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...