регистрация
вход в сайта
вход с FB
.

Подгответе се за плажа!

Месец август. Разгарът на лятото.  Хайде на море! Но... Може и трябва да се направи така, че загарът да бъде максимално безопасен. Трябва да се подготвите за срещата със слънцето. Говори се, че бледата кожа е на мода, обаче и кожата с лек за

Подгответе се за плажа!
style="font-size: 11pt; font-family: Arial; color: rgb(0, 0, 0); background-color: transparent; font-weight: normal; font-style: normal; text-decoration: none; vertical-align: baseline;" id="internal-source-marker_0.7266960525775956">Месец август. Разгарът на лятото.  Хайде на море! Но... Може и трябва да се направи така, че загарът да бъде максимално безопасен. Трябва да се подготвите за срещата със слънцето. Говори се, че бледата кожа е на мода, обаче и кожата с лек загар изглежда красиво. Много  често обаче, на плажа  се допускат множество грешки. Да се опитаме да ги поправим.

Две седмици преди да тръгнете за морето се откажете от козметични средства, които съдържат повече от 5 процента фруктови киселини - те могат да предизвикат нарушения в пигментацията. За да придобиете  равномерен  тен, всекидневно ползвайте овлажняващи кремове на лице и тяло,

Красотата на кожата обаче, трябва да се поддържа и отвътре. Затова месец преди ваканцията започнете да пиете някакви витамини и антиоксиданти - така ще подготвите организма си за загара и той ще се съпротивлява по-ефективно на свободните радикали, образуващи се под влиянието на ултравиолетовите лъчи.  Най-подходящото време за плаж е до 10 часа сутринта и след 16 часа след обяд. Не прекалявайте и помнете, че кожата се нуждае от защита.  

Тук ще оборим няколко мита, свързани с плажа, морето и слънцето.

1. За да не изгорите, преди да тръгнете за морето ,е добре да посещавате солариум.
Всъщност това не е вярно. Придобиването на тен в солариума е по-голям стрес за кожата  дори от слънцето - той произвежда 10 пъти по-опасни лъчи от спектъра А, които повреждат ДНК-клетките на кожата.  Меланинът тук се отличава от този, който се образува при естествения загар. По-добре  няколко пъти ходете на басейн и се печете без да прекалявате.

2. Дневният крем за лице може да бъде заменен със слънцезащитен.
Използвайте обичайния си крем, а за плажа си купете специални слънцезащитни средства. Те съдържат  инфрачервени филтри, предпазващи кожата от прегряване.

3. Можем да  използваме миналогодишните  слънцезащитни средства - защо да правим излишни разходи?
Ефективността на слънцезащитните филтри силно намалява за срок то 10-12 месеца след началото на тяхното използване. Освен това, в такива полупразни опаковки бактериите се размножават бързо.  Затова всяко лято си купувайте нов крем.

4. Когато седим под чадъра или времето е облачно, не са  ни нужни слънцезащитни средства.
Нищо подобно. Може да ползвате средства с по-ниска степен на защита, но не бива да се отказвате от тях. На сянка  върху кожата попадат почти 50 процента ултравиолетови лъчи, а през облаците проникват 75 процента -  при това алфа-лъчите не се филтрират от облаците.

5. Дрехите защитават от слънчевите лъчи.
И това не е вярно. Тениската пропуска 70 процента от ултравиолетовите алфа-лъчи. Вярно, под тениската кожата няма да изгори, но ще се състари.

6. Кремът трябва да се нанася на плажа, непосредствено преди излагането на слънце.
Напротив, това трябва да се прави поне 30 минути преди да отидете на плаж.  Толкова време е необходимо на ултравиолетовите филтри да започнат да действат.

7.  Защитният крем трябва да се нанася на тънък пласт, иначе кожата няма да може да придобие желания загар.
Ако нанесете малко защитен крем, ще намалите ефекта от него неколкократно. Препоръчителното количество е 30 мл за цялото тяло.

8. Ако нанасяме крем с висока степен на защита, можем да хванем тен само за един ден.
Препоръчва се да не се ходи на плаж между 12 и 15 часа. А заради отделянето на пот или съприкосновението  с водата, ефективността на крема за 1 час намалява наполовина. Затова след първото намазване, нанесете още крем след 2 часа.

Кожата има нужда от възстановяване след плажа. Ако пък сте изгорели, веднага вземете мерки.

9. Някои смятат, че от  кремовете  за след плаж  няма полза.
Напротив. Всички средства за след плаж съдържат овлажняващи и успокояващи кожата компоненти. Те помагат на  клетките да се възстановят  по-бързо.

10. Смята се, че най-доброто средство   при слънчево изгаряне е  киселото мляко.
Дерматолозите и козметиците  обаче препоръчват да не се рискува и да се използват специални кремове или лекарствени средства за изгаряне.   


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...