.

Обадиха ми се за интервю. Ами, сега?

Ето как да направите добро впечатление на първото интервю за работа

Обадиха ми се за интервю. Ами, сега?
Снимка: Pexels

Човек и добре да живее, понякога, ще му се налага да ходи на интервюта за работа. Някой за пръв път, друг за пореден, а трети – ей така, за да не губят форма. Независимо дали тепърва сте започнали да следвате и търсите стаж или работа, има някои златни правила, които да следвате. Затова и от Teenproblem.net и Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) ще ви представим няколко препоръки от професионалния кариерен консултант от ВУЗФ Милен Великов.

 

Интервютата за работа могат да бъдат в стотици разновидности и формати в зависимост от това кой задава въпросите,  какво  ви пита и как интерпретира информацията, която му давате. Хората са изобретателни, подходите различни. Едно е сигурно – няма единен сценарий, не е като по филмите и не е еднакво за всички. Не търсете приликите и винаги анализирайте какво бихте могли да направите след всяко едно интервю.

 

Да се фокусираме, върху това, което зависи от вас като кандидати за работа. Защото понякога това е единственото, на което може да повлияете в различни посоки. Представянето ви зависи от това това колко точно представите себе си, силните си страни, мотивацията и аргументите, с които ще докажете, че сте точният кандидат за работата, както и разбира се - предварителната ви подготовка относно компанията. Мислете върху тези аспекти, защото всеки подбор се върти пряко или косвено около тях.  А тук ще ви разкрия и някои тънкости, с които може да направите добро впечатление, което да наклони везните в положителна посока:

 

Изискайте детайлите на бъдещата среща по мейл.  Това освен че впечатлява, защото показва отговорно отношение, и гарантира, че ще разполагате писмено с цялата информация и няма да пропуснете нещо. Щом получите такъв мейл,  бъдете  възпитани – благодарете и потвърдете, че ще отидете. 

 


Припомнте си с какво CV сте кандидатствали. Ако е старо или непълно, предложете да изпратите актуално. Огледайте го хубаво, прочетете го отново, намерете си грешките и може би най-важното – не си преписвайте умения, с които не разполагате.

 


Опитайте се да предвидите какво биха ви попитали и си набележете примерни отговори.  В повечето случаи интервюиращият се фокусира  върху въроси, свързани с мотивацията ви да станете част от компанията, силните ви страни като човек, качествата, които притежавате като настоящ или бивш служител на позиция „Х“, както и опита и образованието ви. Задължително проучете компанията, мисията и ценностите, зад които стои. Помнете - това е конкурентен процес с доста участници. Всяко предимство, което имате и се доближава до желания профил, е добре да бъде споделяно. Скромността в този процес е излишна, а прекомерното самочувствие и надменност – фатални. 

 


Погрижете се за визията си.  Свежият вид и откритото лице, с подчертаните негови линии, ще направят така, че да ви запомнят визуално. Избягвайте крещящи цветове, освен, ако позицията не предполага сериозен обем от креативност. Без излишни бижута, прекомерен грим или силен парфюм. Изгладените дрехи правят впечатление, както и неизгладените. Не ходете недоспали, изморени, разплакани или изнервени. Свежият вид и бистрият поглед биха ви донесли повече предимства. Да не говорим за свежия разум...и тук няма значение дали имате, или нямате опит. 

 

Бъдете навреме за интервюто. Затова го изисквате писмено по мейл - за сте наясно с всички детайли и да планирате времето си адекватно. Ако имате опасения, че ще закъснеете, информирайте 10-15 минути преди това – случва се, всички сме хора. Нормално е, около 10 минути преди самото интервю да си в офиса, не на адреса, защото има разлика.

 


Запомнте с кого ще бъде интерювто и за коя позиция кандидатствате – може охраната или на рецепцията да ви питат за това. Не допускайте да забравите името на човека, с когото сте говорили, позицията, за която сте кандидаствали, и не правете догадки за организацията, в която е интервюто. Няма оправдание за подобно отношение, затова бъдете внимателни.

 


Поздравявайте всеки по пътя си - може би се разминавате с бъдещите си колеги, новия началник или самия управител. Хората помнят непознатите, които са ги поздравили по коридора и същите, които са гледали в земята, докато влизат в статята за интервю. Все още този похват на общуване не е отживелица – признак на възпитание е и е в плюс, особено, когато позицията е по-ниска или стажантска.

 

Това са няколко съвета, които биха ви били полезни, независимо дали отивате за пръв или за пореден път. В някои случаи, част от тези насоки може да не са актуални, в други ситуации да търпят допълнително адаптиране. Това е рамка, а не универсален подход, но със сигурност е работеща практика.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...