.

Профилактика на ХИВ

Днес е световният ден за борба със СПИН. Това е причината да публикуваме статия за една нова терапия за превенция и профилактика на инфектирането с ХИВ (вирусът, за който се твърди, че е причината за поява на СПИН). Терапията PEP, или Post Exposure

Профилактика на ХИВ

Днес е световният ден за борба със СПИН. Това е причината да публикуваме статия за една нова терапия за превенция и профилактика на инфектирането с ХИВ (вирусът, за който се твърди, че е причината за поява на СПИН).

Терапията PEP, или Post Exposure Prophylaxys:

  • може да предотврати инфектирането с HIV след необезопасен секс
  • трябва да бъде започната възможно най-скоро след необезопасеният секс/ при скъсване на презерватива - най-късно в следващите 72 часа (3 дни)
  • включва приемане на анти-HIV лекарства за 4 седмици
  • има странични ефекти
  • не е ефикасна в 100% от случаите

AIDS PEPКак може да бъде спряно инфектирането?

Приемането на 2 или 3 различни вида анти-HIV лекарства всеки ден в продължение на 4 седмици може да спре HIV преди той да се е локализирал трайно в тялото. За разлика от хапчетата за нежелана бременност след секс без презерватив, които се пият еднократно, лекарствата приемани по време на PEP се пият един месец.

Ами ако HIV така или иначе е вече в тялото ми, не е ли вече твърде късно - не съм ли вече инфектиран?

Не. След като HIV-вируса проникне в кръвообръщението му е нуHIVжно известно време (часове или дни), за да инфектира трайно човек. Ако съответния човек предприеме бързи действия е много вероятно да успее да предотврати заразяването(инфектирането) си.

Значи ако някой е започнал PEP, той няма да стане HIV-позитивен?

Изследванията сочат, че PEP много силно намалява вероятността от заразяване с HIV. Но PEP не работи в 100% от случаите - някои от хората, които са започнали PEP, все пак се заразяват с HIV. PEP може да не проработи, тъй като някои анти-HIV лекарства са ефикасни само срещу определени разновидности на HIV. Още по-вероятно е PEP да не успее да Ви предпази от инфектиране с HIV, ако не се приложи правилно или достатъчно дълго.

Колко скоро след рисковия контакт трябва да започна PEP?

Възможно най-бързо, до часове. Колкото по-дълго чакате, толкото по-вероятно е, че PEP няма да Ви предпази от инфектиране. След повече от 72 часа PEP обичайно не се назначава, тъй като изследванията посочват, че след това време PEP вече е безсмислена.

Комбинацията от лекарства същата ли е като тази, която се предписва на хората вече инфектирани със HIV?
Да.

PEP лечение ли е за HIV-инфекция?

Няма лечение на HIV-инфекцията. PEP може само да предотврати развитието на HIV-инфекция ако се предприеме достатъчно рано, след като HIV е проникнал в тялото Ви. Ако инфекцията се развие, анти-HIV лекарствата не могат да "изчистят" организма Ви от HIV. Това е така, защото при вече развита инфекция, вирусите се намират в части от тялото Ви, които лекарствата не могат да достигнат. Така че ако някой вече е инфектиран (заразен с HIV), лекарствата могат да контролират количеството на HIV в организма, но никога не могат да елиминират вируса от тялото.

PEP има ли странични ефекти?

Да, PEP причинява диария, главоболие, гадене и повръщане. Поради страничните ефекти много от хората, започнали PEP се нуждаят от отпуск от работа или учебни занимания, а на други се налага да спрат терапията. Страничните ефекти изчезват веднага след прекратяването на терапията. Австралийско проучване показва, че измежду хора започнали PEP, страничните ефекти са леки до средни при 1 от всеки 3, а тежки - при 1 от всеки 4 души.

Ако някой е започнал PEP-терапия, това прави ли го имунизиран срещу HIV по време на терапията или след приключването й?

Не. Необезопасения секс по време на PEP-терапията може да е причина във Вашия организъм да проникнат още повече вируси, което да обрече PEP-терапията на неуспех. Ако след провеждане на PEP-терапията някой е HIV-негативен и отново прави необезопасен секс, той може да се зарази точно както всеки друг HIV-негативен човек.

Ако някой е бил на PEP-терапия, възможно ли е тялото му да стане резистентно към анти-HIV лекарствата и в случай, че този човек все пак се зарази с HIV, медикаментите, използвани при терапията за контрол на броя на HIV-частиците да не са ефикасни впоследствие?

Не. Вируса, а не тялото на човек е този, който може да стане резистентен към лекарствата. Ако PEP е успешна, тя освобождава тялото Ви от вируса - и вируса не може да стане устойчив към лекарствата, тъй като него вече просто го няма в тялото Ви. Така че, ако някой е имал риск от инфектиране, приемал е PEP и терапията е била успешна, но впоследствие при друг случай все пак се зарази с HIV, това, че е бил по-рано на PEP-терапия няма да се отрази на ефикасността на лечението му.

Ако обаче някой с риск от инфектиране е започнал PEP и терапията е неуспешна, и човек стане заразоносител на HIV, е възможно да се появят проблеми и ефективността на последващото лечението да намалее.

Колко пъти определен човек може да се подложи на PEP-терапия?

Лекарите са тези, които решават кой да получи PEP-терапия и е малко вероятно те да предпишат тези много силни и много скъпи лекарства на един и същи човек многократно. Така че, ако някой продължава да прави необезопасен секс е по-вероятно да получи презервативи и информация за рисковете от необезопасения секс и на него ще му бъде отказана многократна PEP-терапия. Освен това силните странични ефекти карат много хора да не искат да предприемат PEP-терапия повече от веднъж.

При положение, че вече има PEP-терапия, струва ли си да ползвам презервативи?

Използването на презерватив е много по-вероятно да Ви предпази от заразяване с HIV, отколкото PEP-терапията.
Презервативите не Ви карат да се чувствате като болен с неприятни странични ефекти. Вие използвате презерватива само по време на половия акт, докато PEP продължава 4 седмици. Презервативи има навсякъде (и не са скъпи, дори за един студент или ученик! Въпрос на отговорност към Вашето здраве е когато отивате на нечий "терен" ВИНАГИ да носите презервативи със себе си, а да не разчитате, че партньора Ви ще е взел!). PEP-терапия може да се окаже трудно, а понякога - и невъзможно, да Ви бъде осигурена и предоставена.

Вие избирате и решавате да използвате презервативи, но лекарите са тези, които решават дали да Ви предоставят PEP-терапия и могат да Ви я откажат.

(Тази информация се съдържа в брошурата PEP на Terrence higgins trust. Можете да свалите оригиналната брошура от http://www.pep.chapsonline.org.uk/pdf/PEPbooklet.pdf)


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...