.

Какво ни провокира да запалим поредната цигара?

Какво ни провокира да запалим поредната цигара?
Снимка: Dreamstime

Физическите симптоми при отказване или намаляване на тютюнопушенето са трудни за преодоляване, но психологическият глад за цигари може да бъде още по-нетърпим.

 

 

За да откажем успешно цигарите, е важно да знаем какво в ежедневието най-често ни провокира да запалим...

 

Храна

За много пушачи, запалването на цигара по време на или след хранене е навик, свързан с изпитването на силно удоволствие.

 

Снимка: sxc.hu

 

За да се противопоставите на никотиновия глад, станете от масата веднага след хранене и правете нещо приятно, което да ви разсейва от мисълта за цигари, препоръчват експерти. Например, отдайте се на хоби, разходка или друга дейност, която да държи ръцете и умът ви заети.

 

Кафе

Тютюнопушенето и кафето вървят обикновено ръка за ръка. Според проучване от 2007 г. напитката подобрява вкуса на цигарите. Смята се, че има нещо в комбинирането на никотин и кофеин, което допада на пушачите, казва водещият автор на изследването д-р Джоузеф Макклернън от Duke University.

 

Снимка: sxc.hu

 

Ако редовно пиете кафето си сутрин с цигара в уста, трябва да имате предвид и по-високия риск от сериозно заболяване. Двойно по-висока е опасността от развитие на рак при пушачите, които палят първата си цигара в първите 30 минути след събуждане, показват резултати от проучване на медицинския колеж в Пенсилвания.

 

За да избегнете желанието за запалване на цигара, опитайте да промените ежедневието си или да намалите пиенето на кафе, съветват психолози.

 

Алкохол

Консумацията на алкохолните напитки също провокира страстта към никотина. За отказалите цигарите това е сред най-големите предизвикателства. Установено е също така, че тютюнопушенето намалява въздействието на алкохола върху организма, което води до по-висока консумация на спиртни напитки.

 

Снимка: sxc.hu

 

Най-разумно е ограничаване на консумацията на алкохол. След няколко месеца, когато никотиновия глад не е толкова силен, опасността да се изкушите да запалите цигара след чаша вино или бира е по-ниска.

 

Стрес

Пушачите са склонни да се чувстват по-спокойни, когато палят цигара. Затова, не е изненадващо, че емоционалният стрес е сред най-честите причини за тютюнопушене.

 

Снимка: sxc.hu

 

Ако отказвате тютюнопушенето, положете усилия и за намаляване на стресовите ситуации в живота си, подчертават експерти. От полза в тази връзка може да бъде практикуването на йога, медитация или други упражнения за релаксация.

 

Шофиране

Трафикът, напрежението или скуката по време на шофиране са причина за тютюнопушене. Проучване установи, че пушенето по време на шофиране е по-вредно за здравето, отколкото дишането на изгорели газове. Концентрацията на вредните частици от тютюневия дим в колите е 27 пъти по-висока, отколкото в дома на пушач, казват специалисти от Британската медицинска асоциация.

 

Снимка: sxc.hu

 

Освен това, тютюнопушенето може да намали концентрацията по време на шофиране и да доведе до инцидент. За да спрете вредния навик, преди всичко не дръжте цигари или запалки в колата. Важно е и да не се возите с други пушачи. Дъвченето на дъвка или смученето на бонбони могат да помогнат в ограничаването на цигарите.


Още здравни новини четете в Puls.bg


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...