.

Как да се отървете от лошия дъх?

Как да се отървете от лошия дъх?
Снимка: Dreamstime

Да поиграем на асоциации… С какво свързвате красотата? Младата и свежа кожа, стегнатото и слабо тяло, очи, които се смеят без да са обрамчени от бръчици или прекрасната коса без нито един бял кичур… А сега помислете – дори да имате всичките тях, никой няма да им се радва за дълго, ако се наложи да отстъпи на разстояние от вас. Защото както и на вас, така и на околните, прави впечатление нещо, което не е видимо…

 

От векове хората общуват без думи. Още преди да си кажете името телесната миризма ви е изпреварила и е настроила хората към вас. Ще ви бъде много трудно да бъдете приети добре, ако дъхът ви е лош.

 

Как да разберете, че имате проблем?

 

 

Действително е трудно човек да прецени сам. Ако не ви го каже някой наистина близък, едва ли ще разберете за проблема дори от доброжелател. Това е тема, за която хората избягват да говорят. Можете да проверите сами, като почистите езика си с тампонче, марля или дори клечки за уши. Така ще разберете има ли неприятна миризма.

 

Освен заради проблеми със зъбите като парадонтоза, кариеси, лошо направени пломби или коронки, които задържат храна, лошият дъх е една от неприятните последици при диабет, гастрит, бронхит и др. Хората, които пушат или употребяват алкохол също по-често страдат от този проблем, защото по лигавиците на устната кухина се натрупват никотин, катрани и токсини. Разбира се има храни и напитки, за които всички знаем, че също са гаранция за неприятен мирис, като чесън, лук, риба, млечни продукти, кафе…

 

Как да се справите?

 

Няма съмнение на първо място е добрата хигиена на устната кухина. Това означава да миете зъбите си редовно, да ползвате конци за, помагат и водите за жабурене.

 

Посещавайте зъболекаря си на всеки 6 месеца. Едни от честите причинители на лошия дъх са от една страна задържането в устата на остатъци от храна, а от друга кървенето на венците. За да преодолеете проблема, почиствайте и езика си, но не с четката за зъби. Има специални приспособления като шпатулки за тази цел. Стягането на тъканите на венците и спирането на възпалителните процеси може да стане с помощта на Шуслерова сол №5 калиев фосфат, която е биохимично средство с антисептично действие. Тя не позволява развитието на болестни микроорганизми в тъканите.

 

Хитър начин да поддържате зъбните пространства е и като си хапвате храни, които механично ги почистват. Такива са ябълките, морковите, репичките. Чрез тях стимулирате и слюноотделянето. В слюнката се съдържат хлор, натрий, магнезий, фосфат, калций и др. Основната й функция е антибактериална, защото тя съдържа антитела и ензими, които унищожават бактериите и не им позволяват да навлязат в организма.

 

Лошият дъх не трябва да ви разваля едно от най-големите удоволствия – целувката. Заслужава си да положите необходимите усилия. Все пак Денят на влюбените ще настъпи до броени часове.

 

Още здравни новини четете в Puls.bg


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...