.

Не пренебрегвайте белите зеленчуци

Не пренебрегвайте белите зеленчуци
Снимка: sxc.hu

Зелените зеленчуци често биват препоръчвани от здравните специалисти като безценни източници на полезни микроелементи. Същевременно белите зеленчуци като ряпа и карфиол остават пренебрегнати. Ето защо учени от университета Пардю в Индиана решиха да хвърлят малко повече светлина върху предимствата на тези вкусни храни от природата, пише в. “Daily Mail”.

 

 

Белите зеленчуци като ряпа, гъби, лук, карфиол и картофи са добър източник на фибри, калий и магнезий. Фибрите увеличават чувството за ситост след хранене и освен това подобряват дейността на храносмилателната система. Калият е важен за мускулите и сърдечно-съдовата система. Магнезият пък помага при депресия и лошо настроение и също така допринася за здравето на сърцето.

 

Това обаче далеч не са единствените предимства на белите зеленчуци. Голяма част от тях съдържат умерени дози Витамин С, което ги прави мощни антиоксиданти, укрепващи имунната система, забавящи стареенето на клетките и предпазващи от туморни заболявания. Нещо повече – немалко бели зеленчуци имат в състава си устойчиво нишесте, което подпомага дейността на храносмилателната система и намалява риска от развитието на рак на дебелото черво и висок холестерол.

 

Като цяло специалистите препоръчват на ден да си набавяте от 3 до 5 малки дози най-различни плодове и зеленчуци, за да се радвате на крепко здраве.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...
Glueck
преди 10 години
0
1
!
Отговори
Определено не трябва да ги загърбваме .
Страница 1 от 1