.

3/4 от хората рискуват здравето си, използвайки стар слънцезащитен продукт

3/4 от хората рискуват здравето си, използвайки стар слънцезащитен продукт
Снимка: sxc.hu

Около 3/4 от хората рискуват здравето си, използвайки стар слънцезащитен продукт, чийто срок на годност вече е изтекъл, алармират британските лекари, цитирани от в. “Daily Mail”.

 

Оказва се, че близо 75% от мъжете и жените нехаят по отношение на лосионите със защитен фактор, които използват. Най-често, когато отиват на лятна почивка, те доизразходват останалите им от минали години продукти за плаж.

 

 

Всеки трети се маже с лосион със слънцезащитен фактор, който е на повече от 2 години. Също толкова са и тези, които използват подобни защитни продукти на повече от 3 години.

 

Специалистите обаче припомнят, че обикновено срокът на годност на лосионите с UV фактор е 1 година. След това тяхната защита рязко спада, което означава, че човекът, който ги използва, е изложен директно на вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи.

 

Използването на стари слънцезащитни продукти е една от главните причини за ежегодно нарастващите случаи на рак на кожата. Подценяването на риска от излагането на слънчеви лъчи води до тежки увреждания както на вътрешния, така и на външния слой на кожата.

 

Макар негативният ефект на ултравиолетовите лъчи да не се забелязва веднага, той се натрупва в продължение на години и допринася за преждевременно стареене на кожата, намаляване на защитните ѝ способности и увеличаване на риска от развитието на рак.

 

От Световната здравна организация препоръчват излагането за дълго време на слънце през лятото да е задължително съпроводено с намазването със слънцезащитен продукт с минимум 15-и фактор.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...