.

Защо не бива да започваме деня си с кафе и цигара?

Защо не бива да започваме деня си с кафе и цигара?
Снимка: Dreamstime

Кафе и цигара - предпочитана „закуска” от мнозина, която от десетилетия се е превърнала в своеобразен ритуал за много хора.

 

Поотделно общият ефект от цигарите е тежък и негативен за здравето, докато кафето, приемано в модерация, е по-скоро благотворно, с някои негативи. Но комбинацията от двете субстанции, приемана едновременно, е много повече от простата сума на негативите им.

 

Изследване на д-р Хараламбос Влахопоулос от атинската „Хипократова болница”, публикувано в журнала на американската Кардиологична асоциация потвърждава, че увреждащият ефект от съчетаването на тютюнопушене с прием на кафе е моментален и траен и уврежда най-вече аортата. Аортата е най-голямата артерия, водеща към сърцето.

 

 

Цигарите и кафето са два отделни фактора, водещи до силно завишен риск от хипертония - повишено кръвно налягане, както и от загуба на еластичността на аортните стени, но заедно – ефектът им е тройно по-мощен.

 

Измервайки скоростта на изтласквана кръв при десетки клинично здрави доброволци, които пушат, лекарите откриват, че приемът на тютюн след прием на кафе ускорява твърде силно кръвообращението, което резултира в рязко покачване на кръвното и по-бързо износване на кръвоносните съдове.

 

В един от опитите си д-р Влахопоулос наема 160 участника, разделени на три групи: пушачи, пиещи кафе – 66 мъже и 31 жени; непушачи, пиещи кафе – 20 мъже и 21 жени; и непушачи, непиещи кафе – 10 жени и 10 мъже. Изследванията, проведени над тях сутрин на гладно, са красноречиви: 94% от първата група водят класацията по високо кръвно налягане и киселинност на кръвта, докато последните две групи имат сходни и относително припокриващи се резултати.

 

Механизмът, който най-вероятно стои зад това, се дължи на комбинирания ефект на никотина и кофеина върху аденозина – субстанция, която може да свива артериите, а също така и върху епинефрина, норепинефрина и допамина. Техният резултат е рязко покачване на кръвното налягане, вследствие на свиване на кръвоносните съдове.

 

Лекарите съветват при невъзможност за отказ от тютюнопушене, за да се намали рискът от сърдечносъдово заболяване, поне да се разграничат приемането на никотин и кофеин във времето: първо кафето, а след около час – цигарата. Те предупреждават, че изследването им е съсредоточено върху сутрешните навици на хората, но ефектът от подобна "закуска" ще бъде същия по всяко време на деня.

 

Още здравни новини четете в Puls.bg


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...