.

Кои са най-здравословните храни и защо? [част втора]

Кои са най-здравословните храни и защо? [част втора]
Снимка: freedigitalphotos.net

Има храни, които предпазват от сериозни заболявания като рак и диабет, подсилват имунната система, защитават и изглаждат кожата, помагат за запазване на телесното тегло в норма. Всички искаме да сме здрави и красиви, а затова трябва да се храним балансирано и здравословно.

 

Боб. Сигурно това е последната храна, която мислиш, че е полезна, но наистина е. Купичка сготвен боб осигурява 17г. фибри. Бобът е богат на протеини и други важни за организма вещества като калций, магнезий и калий. Според последните изследвания се препоръчват 3 купички боб на седмица, дори ако си на диета и искаш да отслабнеш. В боба има високо съдържание на протеини, ако си вегетарианец и особено веган, бобът не трябва да отсъства от менюто ти. Можеш да го хапваш под различни форми: на салата, варен или пълнен в чушки.

 

Овесена каша. Овесените ядки са много богати на фибри и са наистина изключително полезни. Овесените ядки намаляват риска от сърдечни заболявания и диабет. За да има ползва, трябва да ядеш по половин купичка овесена каша на ден, но неподсладена. За разнообразие може да слагаш сушени плодове или кисело мляко и ядки.

 

 

Лелено семе/масло. Лененото семе е най-добрият растителен източник на омега-3 мастни киселини. Както знаем те са много полезни, съдържат се и в мазнината на рибата. Но ако не обичаш риба или не ядеш месо, то тогава задължително е да прибавиш в менюто си лененото семе. Можеш да консумираш семе от лен като го прибавяш всеки ден към зърнената си закуска. Ако този вариант не ти харесва, можеш да си купиш ленено олио, което е много полезно. То е студено-пресовано и не може да се използва за готвене, но е идеално за овкусяване на салати, например.

 

Зехтин. Зехтинът е друга полезна мазнина. Той понижава „лошия” холестерол в организма и повишава нивото на „добрия”, съдържа мононенаситени мазнини. Той е богат и на антиоксиданти, понижава риска от рак и болестта на Алцхамер. Зехтинът extra virgin съдържа най-много полезни вещества и е най-качествен. Той не може да се употребява за готвене, а само за подправяне на вече приготвени ястия. Сложи малко в салатата си и няма да сбъркаш.

 

Авокадо. Този плод е много подценяван. За някои хора той е прекалено екзотичен, за други прекалено безвкусен, а истината е, че приготвен правилно може да е чудесен. Той е от рода на маслините и е добър източник на мононенаситени мастни киселини, както и други полезни съставки. Авокадото е трудно да се яде неприготвено, защото е доста мазно. Може да го прибавиш към салата или сос. То съдържа предпазващи сърцето съставки, разтворими фибри, витамин Е, фолиева киселина и калий. Авокадото е доста калорично и не трябва да забравяш това. Ако си на диета, по-добре е да се ограничиш в хапването на този плод или просто да замениш друга високомаслена храна или подправка като кашкавал или майонеза.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...