.

Кои са враговете на здравословния начин на живот?

Кои са враговете на здравословния начин на живот?
Снимка: freedigitalphotos.net

Малко са хората, които обичат да ходят на лекар, да пият хапчета, да правят сложни изследвания и процедури. Организмът на човека, от една страна, е удивително крехък, от друга - много устойчив механизъм. Затова той може десетилетия да търпи сериозни претоварвания, но да се разпадне, ако се наруши хормоналният баланс например или нивото на захар в кръвта мръдне нагоре. Естествено, грижата за себе си не е панацея срещу всички болести, но винаги осигурява по-големи шансове за дълголетие и самочувствие.


Сега ще ти разкажем повече за враговете, съсипващи организма на съвременния човек:

 

Наднормено тегло. Излишните килограми натоварват сърцето, кръвоносните съдове и ставите. Затова вместо да се оплакваш, че не харесваш фигурата си и не се чувстваш добре, отивай във фитнеса и започвай нов режим на хранене, който ще ти помогне и ще те води към мечтаното тяло.

 

Заседналият начин на живот предизвиква атрофии на мускулите и кръвоносните съдове, води до сърдечносъдови заболявания. Не забравяй, че спортът е много важна част от живота на човек. Тялото ни не е създадено да прекарва часове наред в седнало положение, без двигателна активност. Запиши се на спорт, посещавай редовно часовете по физическо, тренирай спорт, който да ти е приятен и да не чувстваш като задължение. Всяко движение е полезно.

 

Неправилно хранене. Прекаляването с продуктите, богати на холестерин и захар, обработени с вредни химикали и съдържащи Менделеевата таблица вместо витамини, е една от най-разпространените причини за много заболявания. Затова не залагай на хамбургери и каквато и да е бърза храна, а си хапвай здравословни храни, които да са вкусни и засищащи. Най-добре си носи храна от вкъщи, когато отиваш на училище - нещо готвено или салата, вместо пица.

 

 

Стрес. Напрегнатият начин на живот, градският начин на живот като цяло бавно, но неотклонно нервната система на хората, а учените констатират все повече негативните последици за организма ни.

 

Лекарствена зависимост. Безконтролният прием на обезболяващи медикаменти и антибиотици предизвиква привикване и резистентност, което благоприятства появата на устойчиви щамове на инфекциозните заболявания. Затова не прибягвай до самолечение и не пий хапче за всяка дреболия.

 

Депресивни състояния. Депресията отслабва имунитета, нарушава работата на храносмилателната и половата система. Виждайки света в черни краски, хората не само по-често боледуват, но и по-бавно и трудно оздравяват. Депресията е много често срещана и при тийнейджърите, затова ако мислиш, че имаш депресия или често изпадаш в такива състояния - най-добре потърси лекарска помощ.

 

Пристрастяване към токсични вещества. Алкохолът и цигарите нанасят непоправими щети върху организма на хората. Даже минимални количества спиртни напитки постепенно разрушават черния дроб и възпрепятстват нормалната работа на мозъка.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...