.

Електронните цигари са вредни!

Електронните цигари са вредни!
Снимка: sxc.hu

Факт е, че през 2008 г. Световната здравна организация настоя да се прекрати рекламата на електронни цигари и обяви, че те не са средства за лечение на никотинизма поради това, че не съществуват научни изследвания, които да докажат безопасността и ефикасността им. Какво представляват електронните цигари?

 

Това са системи за доставка на никотин в организма, които се разпространяват на пазара в САЩ от 2007 г. В основата на електронните устройства стои изпарител, в който е разположена спирала. Тя се нагрява и превръща съдържащата се вътре течност в гъста пара, напомняща тютюнев дим. Тези цигари наподобяват традиционните, като доставят никотин под инхалационна форма, но едновременно с това и затвърждават рефлекса на пушене (сукателния рефлекс).

 

 

Пълнителите се произвеждат и предлагат на пазара с различни концентрации на никотин. Най-често срещаният носител на никотин в пълнителите е пропиленгликолът, но се използват и други вещества.

 

Традиционният състав на течността в капсулата е: пропиленгликол - 55-62%, глицерин - 30-35%, никотин - 0-3,6%, ароматизатори - 2-4%, и вода. За съжаление има значителна вариабилност в съдържанието и концентрацията на никотин и някои канцерогенни вещества между различните марки. Наблюденията на Института за потребление във Франция установяват, че етикетите на електронните цигари невинаги посочват точното съдържание на продукта.

 

При направено изследване за установяване на съдържанието на парата от електронната цигара се констатира, че се съдържа значително количество канцерогенни вещества. Например от 10 е-цигари при 3 се установява формалдехид, сравним с количествата в традиционните. В сравнение с конвенционалните цигари в някои марки е установено и по-високо съдържание на токсин, предизвикващ парализа на ресничките на епитела в дихателните пътища, които са част от очистващия апарат на дихателната система.

 

Изследването показва несъответствие на написаното върху пълнителя съдържание на никотин и намереното, също така е открит никотин в пълнители, в които е отбелязано, че нямат никотин. Поради това FDA изпрати съобщение до медиитес призив да не се използват електронни цигари поради риск за здравето.

 

Ако искаш да спреш цигарите, най-добре потърси лекарска помощ от личния си лекар или ги намали постепенно. Спортувай повече и прекарвай повече време сред природата, но не подлагай здравето си на риск.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...
RoxyM
преди 10 години
0
2
!
Отговори
Вредни са, но истинските да не са полезни? Та в случая май е да избереш по-малкото зло. Иначе най-добре е изобщо да не пушиш, нито обикновени, нито електронни.
Страница 1 от 1