.

Няколко причини, поради които да спреш цигарите

Няколко причини, поради които да спреш цигарите
Снимка: freedigitalphotos.net

Ще спите по-добре. Изследване на престижния университет "Джон Хопкинс" дава доста красноречиви резултати в тази насока. Хората, които пушат, се оплакват, че не са от починали дори след сън четири пъти повече, отколкото тези. които не пушат. В същото време изоставянето на никотина след всяка изминала нощ спомага за изчезването на сънните разстройства.

 

Ще чувате ясно звуците и музиката. Установено е, че при пушачите вероятността от загуба на слуха е със 70 процента по-голяма, отколкото при непушачите.

 

Ще съхраните зрението си. Излагането на цигарен дим удвоява риска от появата на макулна дегенерация - заболяването, което най-често води до пълна слепота.

 

Ще се наслаждавате максимално на всяка хапка. Доказано е, че пушенето намалява вкуса на храната, която човек поглъща, и съответно удоволствието от нейната консумация.

 

Ще предизвиквате по-малко пътнотпътно-транспортни произшествия. Интересна статистика, публикувана преди няколко години в популярно канадско списание за медицина, показва, че при пушачите рискът от катастрофи по пътя е двойно по-голям, отколкото при непушачите.

 

Ще съхраните цвета на стените си за по-дълго време. Цигареният дим води до появата на упорити жълти петна върху боядисаните стени или новите тапети. Отстраняването им е доста трудоемко, а в много случаи - напълно невъзможно.

 

 

Раните ви ще зарастват по-бързо. Редица мащабни изследвания разкриват констатацията, че пушачите се възстановяват много по-бавно след хирургични интервенции, пластични операции, дентални процедури (като вадене на зъби) и др.

 

 

Ще ядете по-малко. Според диетолозите пушенето е свързано с увеличения прием на калории вследствие на консумацията на богати на сол и холестерол храни.

 

Ще се радвате на буйна грива. Мъжете, които пушат, оплешивяват два пъти по-често от тези, които не палят.

 

Ще подобрите сексуалния си живот. Пушенето влияе негативно върху циркулацията на кръвта, а оттам и на представянето ви в леглото, независимо дали сте мъж или жена.

 

Ще вдишвате по-малко микроби. Ново изследване установило, че цигарите бук вал но гъмжат от микроби, които могат да бъдат вдишани заедно с дима. Все още не е напълно ясно дали тези микроби могат да ви разболеят, но рисковият фактор не може да бъде пренебрегнат.

 

Ще имате по-малко бръчки. След 10-годишно пушене процесът на стареене на кожата се ускорява. Цигареният дим свива нейните кръвоносни съдове и уврежда тъканите, които ѝ придават сила, жизненост и еластичност.

 

Ще живеете повече. Всяка цигара, която изпушвате, съкращава очакваната продължителност на вашия живот с 11 минути.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...
DarthLord
преди 7 години
0
1
!
Отговори
Щеше да е по-интересно (и по-странно), ако новината беше със заглавие: "Няколко причини, поради които да не спреш цигарите".
Страница 1 от 1