.

Кога кожните проблеми са признак за нещо по-сериозно?

Кога кожните проблеми са признак за нещо по-сериозно?
Снимка: freedigitalphotos.net

Кой е най-големият орган в човешкото тяло? Кожата, разбира се, която често пъти бива подценявана, е изключително важна за правилното функциониране на организма. Има кожни проблеми, които са изцяло козметични, но има и кожни заболявания.

 

Всички искаме да имаме красива и свежа кожа, а за да бъде това така, трябва тя да бъде здрава и да полагаме нужните грижи.

 

Трябва да знаеш, че кожата и лигавиците са огледало на дейността на вътрешните органи. Много често кожните промени са белег за някакво вътрешно заболяване. При диабет, например, могат да се появят гъбични инфекции или екземи.

 

Ако имаш язва или някакъв друг стомашен проблем, може да имаш суха кожа, която се лющи, има странна пигментация или е червена. ако кожата около устните ти е постоянно зачервена или възпалена, това може да е белег за колит, друго стомашно заболяване.

 

През последните години ставаме свидетели на все по-развиващата се химическа промишленост, което е вредно за околната среда, съответно и за нас. Медикаментите могат да предизвикат реакции, дори да са съвсем обикновени лекарства, които употребяваме за лечение на грип и настинка. Оралните контрацептиви, боите за коса, лаковете, консервантите, никелът и др. са част от продуктите, които могат да алергизират кожата ти и да ти навредят, а лечението да е трудно и да отнеме време.

 

 

Много кожни проблеми могат да бъдат причинени от бактерии, вируси, гъбички и др. Тогава подходящо лечение трябва да премахне причинителя. Има някои кожни прояви, които са повлияни от нерви и психиката. Стресът е причина и отключващ фактор при много заболявания, от друга страна е и генетичната предразположеност на организма.

 

Когато човек е подложен на стрес, може да се появи сърбеж по кожата, зачервяване по тялото и крайниците.

 

Ако забележиш, че кожата ти търпи странна промяна, получиш внезапно възпаление и сърбеж или усетиш друга нередност на каквото и да е място по тялото си, не се колебай да потърсиш лекарска помощ. Ако си мислиш, че може да е козметичен проблем, все пак трябва да имаш мнение от лекар, който най-точно може да каже какво се случва и да назначи лечение ако е необходимо.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...