.

Добрата страна на недоспиването

Добрата страна на недоспиването
Снимка: sxc.hu

Ето, че остават броени дни до настъпване на пролетта. Всичко се раззеленява, природата оживява, а заедно с нея и нашият нощен живот. Колкото е по-топло навън толкова повече хора решават да заложат на забавленията на открито. За съжаление обаче училището и уроците често ни притискат и сме принудени да избираме между съня и добрите емоции. Разбира се тук дилема няма, сънят бързо се жертва, но резултатът на следващия ден не е от най-красивите.

 

 

Както всичко, така и недоспиването обаче си има своите добри страни. Ако смятате, че да се събудиш с лошо настроение и да усещаш поне 10 пъти по-силно земното притегляне докато си в леглото, няма нищо хубаво, то учени са готови да ви опровергаят. Според тях всички тези странични ефекти са напълно оправдани с оглед на факта, че получавате далеч по-голяма награда.

 

Специалисти от Националния център по неврология и психиатрия в Токио са провели експерименти, които доказват, че липсата на сън действително може да ни предпази от лошите спомени.

 

Според тях това е така, тъй като една от основните функции на съня е да спомага на новите спомени да се запаметят и да улегнат в съзнанието ни. Той спомага за пренасянето на информацията от краткосрочната към дългосрочната памет, в която данните могат да останат месеци и години. Поради тази причина учени смятат, че недоспиването може да бъде изключително полезно за предпазване на психиката ни от насаждането на неприятни травми.

 

"Лишаването от сън след травматично събитие може да предотврати развиването на посттравматично стресово разстройство. Данните, които получихме, могат да изяснят функционалната роля на острата инсомния (хронично безсъние) при хората и да помогнат за разработването на стратегия за профилактично ограничаване на съня с цел предотвратяването на посттравматично стресово разстройство" — заявиха специалистите от Токио.

 

Това обаче, далеч не означава, че трябва системно да се лишавате от необходимото ви време за почивка и възстановяване, тъй като може да си навлечете доста големи здравословни неприятности, но от друга страна винаги може да използвате изследването като аргумент пред съвестта си, за да останете на поредното готино парти, въпреки, че на следващия ден сте на училище.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...