.

Защо наргилето е вредно за здравето ?

Защо наргилето е вредно за здравето ?
Снимка: nbcnews.com

Все по-често забелязваме, че в повечето кафета и заведения място намират наргилетата. Известно още като водна лула, наргилето представлява тръба, в единия край, на която е поставен тютюн, недиректно нагрят на огън, а тръбата води до стъклен съд с вода, в който се филтрира димът и после се вдишва от един или няколко маркуча.

 

 

Общо взето нищо ново под слънцето, но интересното е, че доста от младежите вярват в мита, че наргилето не е вредно, тъй като в него има ароматизиран тютюн, който не съдържа катран. Именно той е отговорен за сладкия аромат, който усещаме докато се отдаваме на ориенталското изживяване.

 

Факт е, че едно наргиле отделя в пъти по-малко катрани и твърди частици от кутия цигари. Причината за това е голямата ефективност на водната филтрация и като цяло по-малкото количество тютюн, което се зарежда в наргилето. В пакет цигари има около 20 грама чист тютюн, а за едно зареждане на наргилето рядко отиват повече от 10 грама смеска, от които не повече от 60-70% всъщност са тютюн.

 

Последните проучвания обаче показват, че наргилето е също толкова вредно колкото цигарите, тъй като пушачите на наргиле поемат четири до пет пъти повече въглероден оксид, отколкото с цигарите. Високите нива на въглеродния окис в кръвта могат да причинят мозъчни увреждания и изпадане в безсъзнание, чиято вреда е равна на тази от пушенето на цигари.

 

Стряскащ факт, който са констатирали специалистите е, че една вечер в компанията на сладкия дим от наргилето е еквивалентна на поглъщането на дим от 30-40 изпушени цигари. И ако всичко това не е достатъчно да ви стресне, то имаме още едно притеснение относно наргилетата.

 

Става дума за приспособлението, наречено мундщук. Това е пластмасов накрайник (като малка фунийка), който се използва, ако наргилето се пуши от повече хора. Мундщукът се поставя на маркуча, като ви дойде редът да пушите, и го махате, като предавате маркуча нататък. Това се прави от хигиенна гледна точка, но доста често хората не сменят накрайника и по този начин застрашават здравето си с туберкулоза, херпес, грип и др.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...