.

Как начинът ни на живот се отразява на кожата [част първа]

Как начинът ни на живот се отразява на кожата [част първа]
Снимка: freedigitalphotos.net

Кожата е защитната обвивка на тялото ни. Тя ни защитава от вредните влияния, но също така е израз на здравословното ни състояние. Трябва да знаете, че само здравите хора имат красива кожа, нейният външен вид е отражение на това какво ядем и как живеем. Как да запазим кожата си красива и здрава?

 

„Човек е това, което яде“. Вероятно сте чували тази фраза и преди. Тя важи за кожата ни с пълна сила. Ако искате здрава и красива кожа, приемайте по-големи дози витамин С и хапвайте по-малко мазнини и въглехидрати. Храните, богати на антиоксиданти, като рибата, плодовете и зеленчуците, са наистина полезни за кожата. Яжте храни, богати на витамини. Повечето кремове за лице съдържат витамин С и Е. Постарайте се да хапвате повече витамини, за да могат да предотвратят увреждането на кожата.

 

 

Упражнения. Спортувайте! Така гарантирате здравето си, а не бива да забравяте, че именно потенето изхвърля от тялото всички токсини и вредни вещества. Спортът подобрява циркулацията на кръвта и тя се насища с кислород. Така до кожата стигат повече нутриенти и тя произвежда колаген, който я прави еластична и нежна.

 

Наспивайте се. Забелязвате ли, че когато не сте си доспали, имате подпухнала кожа, тъмни кръгове под очите и изобщо не изглеждате свежи. Една безсънна нож или повече купони, могат да направят кожата ви с доста неприятен вид. Постарайте се да се наспивате, за да се възстанови добре, на човешкия организъм са му нужни поне 8-9 часа сън.

 

Мелазма. Това са тъмните петна, които се образуват по кожата. Сигурно сте чували за меланина, съставката, която е отговорна за потъмняването на кожата. Меланинът е много важен, защото той предпазва кожата от изгаряне, като я прави по-тъмна, когато се излагаме на слънце. Но той е отговорен и за пигментните петна. Понякога те се появяват в следствие на бременност или хормонални контрацептиви.

 

Пазете кожата си от вредното слънце. Около 90% от уврежданията на кожата са причинени от слънчевите лъчи. Винаги използвайте слънцезащитен фактор над 30. Ако сте с чувствителна или много светла кожа, не се излагайте на слънце за повече от няколко часа. Избягвайте да се печете в обедните часове, защото слънцето е най-вредно тогава.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...