.

Пречисти тялото си чрез детоксикация

Пречисти тялото си чрез детоксикация
Снимка: freedigitalphotos.net

Чувал ли си за детоксикация? Все по-често в диетите и хранителните режими се споменава ден за детоксикация. Много популярен стана „водният ден“ от 90-дневната диета. Детоксикацията е режим на хранене, при който се ограничава напълно или почти напълно всякаква храна, а основно се консумират течности. Идеята е да се изчисти организма от всякакви токсини, да се намали натоварването на черния дроб и да се активират процесите на разграждане.

 

Детоксикирането не означава винаги глад. Не си представяй, че трепериш от нерви и искаш да опустошиш всичко сладко вкъщи, а трябва да се придържаш само към водата и чая. Идеята не е задължително да се гладува. Има храни, които са с прочистващ ефект и можеш да започнеш да наблягаш на тях, за да се пречистваш. Това са кафявият ориз и чесънът, различни видове семена и зърна. Кафявият ориз е много по-полезен от белия, а чесънът е доказан антисептик. Не бива да пропускаш и цвекло, джинджифил, червен пипер, ябълки, грозде, авокадо, моркови, царевица, ягоди, лимони.

 

 

Целта на детоксикацията е да се намали натоварването върху черния дроб. Затова избягвай мазните храни и месото в периодите на детоксикация. Външните източници на интоксикацията са замърсените въздух и вода, както и вредните храни. Като цяло животът в градска среда, който водим, много се отличава от живота на предците ни. Не бива да подценяваме вредата от пушенето, алкохолът, бързата храна, консервантите, оцветителите и подсладителите.

 

Детоксикирането подсилва имунната система, повишава тонуса, подобрява храносмилането, регулира теглото, подобрява мозъчната дейност, прави кожата здрава и свежа. Трябва да внимавате с детоксикирането, защото може да има странични ефекти. Може да изпиташ главоболие, слабост и понижаване на кръвното налягане, запек или диария, умора и дори демотивация.

 

Не бива да стресираш тялото си, като изведнъж решиш да прекараш ден само на течности. По-добре е да стигнеш постепенно до такъв ден, за да не натоварваш тялото си. Отначало започни като премахнеш вредителите: кафе, алкохол, рафинирана захар, бял хляб, сол, полуготови храни. Тези храни и напитки са „празни“, те не ти дават никакви нутриенти.

 

На следващия ден не се тъпчи със сладко, ако си бил само на салати или само на течности. Опитай се да ограничиш сладкишите, за да не се вдигне прекалено много нивото на инсулина.

 

Пречистващият ден не е нужно да е само на вода. Можеш да изкараш ден само на плодове или зеленчуци, вода с лимон или кисело мляко. Ако отначало усещаш слабост, лошо ти е, нямаш сила и кръвното ти падне, откажи се и хапни. Не позволявай да се чувстваш лошо, ако нивото на кръвната ти захар падне много, може дори да припаднеш. В детоксикиращ ден не бива да тренираш, защото няма да имаш никаква сила и ще се чувстваш зле.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...