.

Как да откажеш цигарите? Съвети за първите седмици без тютюнев дим

Как да откажеш цигарите? Съвети за първите седмици без тютюнев дим
Снимка: freedigitalphotos.net

Искаш ли да откажеш тютюнопушенето? Вероятно ти е минавало хиляди пъти през главата, но реално никога не си постигал резултат. Много хора се опитват да спрат да пушат, но нямат достатъчно воля или се отказват бързо. Всеки, пробвал да спре цигарите знае, че най-критични са първите дни без тютюнев дим. Тогава тялото и психиката са в шок. Именно в този период хората са най-уязвими и лесно посягат отново към цигарите. Сега ще ти дадем няколко съвета за първите дни, в които не пушиш. Ако успееш да преодолееш този период, има голям шанс завинаги да спреш пушенето.

 

Когато хапваш, пиеш кафе или си на заведение с приятели, си поръчвай винаги и минерална вода. Важно е да преодолееш навика от държането на цигара в ръката и дърпането от филтъра. За да се отучиш от този навик, пийвай вода на малки глътки. Хидратацията влияе на допамина, хормонът на щастието. Така ще оправиш настроението си. Когато се храниш, избирай по-свежи менюта, повече салати и лека храна. Някои пушачи напълняват, защото заместват пушенето с дъвченето на храна. Това е погрешно, защото така се качват килограми от преяждане.

 

Не е нужно да чакаш дълго, за да забележиш плюсовете от спирането на цигарите. По-приятен дъх, спестени пари, усещането за контрол върху себе си, приятната миризма на дрехите ти, а не тежката на цигари. По-лесното дишане и липсата на гаден вкус в устата сутрин, също са много важни фактори, които могат да те мотивират. Затова си направи списък с положителните страни на отказването от цигарите. Когато много ти се допуши си го поглеждай и допълвай.

 

Мий зъбите си по-често. Носи си четка и паста и мий зъбите си по-често. Особено след хранене, когато пушачите са свикнали да си запалват цигара. Идеята е да почувстваш устата си по-свежа и да забравиш, че ти се пуши.

 

Избягвай алкохола, поне в началото. Когато искаш да спреш цигарите, най-лесното е да се подхлъзнеш покрай приятелите си. Ако си на купон и пиеш, почти сигурно е, че ще запалиш отново. В началния етап на отказването, е добре да не пиеш алкохол. Една от причините е, че си свикнал да пушиш, когато пиеш и купонясваш. Другата е, че когато си под въздействието на алкохол, не мислиш трезво и лесно можеш да се поддадеш.

 

Давай си награди. Колко пари ще спестиш, ако не пушиш един месец? Сметни колко пари даваш за цигари месечно и всеки ден отделяй сумата в касичка. Накрая на месеца си купи нещо, което искаш да имаш, но все не ти стигат парите. Ако ти е трудно, можеш да правиш награди всяка седмица. Така ще видиш, че усилията ти наистина имат резултат.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...