.

Причините, които могат да те накарат да станеш вегетарианец

Причините, които могат да те накарат да станеш вегетарианец
Снимка: thinkstockphotos.com

В последно време все повече хора се отказват от консумацията на месо и месни продукти. Въпреки това все още има много любители на месото и то определено е любима част от менюто на хората. Статистиката показва, че общият брой на доставките на месо в света е около 300 000 000 тона годишно.

 

Дали да консумираш месо или не, е решение, което трябва да вземеш сам за себе си, без да се влияеш от мнението на околните. Винаги ще намериш привърженици на едната и другата възможност, но важното е какво ти искаш. Дали ще се откажеш от месото, защото ти е жал за животните, защото смяташ, че в днешно време то е изключително вредно заради хормоните, които им бият, или защото смяташ, че без него ще имаш по-крепко здраве и ще живееш по-дълго време, няма значение. Всеки си има гледка точка, която следва.

 

Виж няколко причина, които могат да променят мнението ти относно консумацията на месо и да те направят вегетарианец:

 

Природата – доказано е, че вегетарианците намаляват въглеродните емисии с 33% в сравнение с месоядните.

 

Дълголетие – преди стотици години месото може да е било полезно за здравето, но в днешно време това определено не е така. За съжаление, голяма част от животновъдите не гледат своите животни по здравословен начин и им инжектират хормони, стероиди и антибиотици, за да могат да са здрави и да стават големи, т.е да има повече месо за продажба. А всичко, което е било прието от животното като храна и лекарства, отива директно в тялото ти, след като изядеш месото. Дори негативните емоции, които е имало животното през живота си и страха, който е изпитало, секунди, преди да бъде убито.

 

Биоразнообразие – сигурно си мислиш, че като спреш месото и ще трябва да ядеш само плодове и зеленчуци. Всъщност има много храни, които не съдържат в себе си месо и въпреки това са вкусни и засищат. Ако не ни вярвай, разгледай в интернет, там има много рецепти, подходящи за пости и за вегетарианци. Също така в големите градове има вегетариански ресторанти, където определено ще останеш очарован от менюто.

 

 

Превенция срещу рака – статистиката показва, че при вегетарианците шансът от развитие на рак е с цели 40% по-малък.

 

Здраво сърце – месото е вредно за сърцето, когато човек злоупотребява с неговата консумация. Вегетарианците имат по-ниско кръвно налягане и холестерол, което води до намаляване на възможността от развитие на сърдечно-съдово заболяване.

 

Обезлесяване – повечето хора не се замислят за дърветата, за горите. Те ги приемат като даденост и не виждат нищо лошо да се изсичат дървета, за да се задоволяват човешките нужди. В същото време на животните им са нужни огромни площи земя, за да могат да се хранят и да живеят пълноценно. А когато се създават земеделски площи, се изсичат горите, които произвеждат кислород и са необходимо място за животните.

 

Загуба на килограми - дебелите вегетарианци се срещат наистина рядко. Има такива, но при тях най-често става въпрос за сериозен проблем със здравето, който ще се реши с течение на времето, благодарение на вегетариантския начин на живот.

 

Финанси – месото не е никак евтино удоволствие и статистиката показва, че вегетарианците спестяват около 2 000 лева годишно в сравнение с хората, които консумират месо. А това не е никак малка сума!

 

Вода – тя не бива да се пилее, а за производството на един килограм хамбургери, например, са нужни около 2 4000 литра вода. За същото количество вегетарианска храна се използва половината количество.

 

Колкото и човек да обича да си похапва месо, той трябва да се замисли за своето здраве и за природата.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...
mboj1878
преди 8 години
0
0
!
Отговори
Относно загубата на килограми съм леко скептична, тъй като почти всеки вегетарианец напълнява в първите години на промяната. Иначе като цяло списъкът е полевен и верен, но аз бих прибавила и етичните причини. Аз например спрях месото заради животните, не желая да участвам повече в масовото им избиване.
Страница 1 от 1