.

Какаовото масло - краят на стриите и сухата кожа

Какаовото масло - краят на стриите и сухата кожа
Снимка: freeimages.com

В последните години здравословният начин на живот става все по-модерен. Това може само да ни радва, защото се обръщаме към природата, която е източникът на натурални здраве и красота. Неслучайно станаха популярни и био магазините, в които можем да намерим храни и козметика с гарантиран произход и без вредни съставки. Сега ще ти разкажем повече за какаовото масло, което може да се използва за много други неща, освен за направата на шоколад.

 

Какаовото масло се извлича от плодовете на какаовото дърво. То е вечнозелено дърво, което произхожда от земите на Централна и Южна Америка, по-късно е разпространено в Азия и Африка. Това дърво започва да дава плодове чак на 4-тата си година и продължава, докато не стане на 80 години. Какао се произвежда от около 3 000 години, а традициите са съхранени и до днес.

 

 

Какаовото масло съдържа 5% вода, 20% протеини, 7% скорбяла, 4% целулоза, 2% теобромин, 6% минерали и 50% мазнини. Съдържа и букет от незаменими мастни киселини, витамин Е и флавоноиди.

 

Какаовото масло е твърдо, когато е на стайна температура. То е бежово на цвят, мирише приятно на шоколад. Ако маслото няма приятен аромат, възможно е да не е съхранявано правилно и да е развалено. Маслото се топи лесно, когато се затопли на водна баня или се подържи между дланите на ръцете.

 

Маслото е скъпо, защото се добива трудно и произведените количества са по-малки от необходимите в света. То се използва за направата на шоколад, но е и чудесно козметично средство. Може да се използва за лечение на стрии или за предотвратяването им. Ако си на диета и искаш да свалиш няколко килограма, мажи след баня проблемните зони с какаово масло. Така няма да получиш стрии, а кожата ти ще е хидратирана. При суха кожа също е идеално средство.

 

Може да се използва като слънцезащитен крем на плажа. Също така то спомага за задържането на влагата в кожата. Според изследвания, използването на какаово масло като лосион за тяло, редуцира стреса, предотвратява появата на ракови клетки и повишава имунитета. То е много богато на полифеноли. Установено е, че полифенолите потискат производството на имуноглобин, който е фактор за влошаване на симптомите на астма и дерматит. Освен това, според японски учени, полифенолите спират растежа на раковите клетки.

 

Какаовото масло трябва да се съхранява на хладно място, най-добре в хладилник. При употреба може да се топи на водна баня, но това трябва да става бавно. Не бива да се поставя в микровълнова фурна.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...