.

Как да премахнеш лошия дъх

Как да премахнеш лошия дъх
Снимка: iStock

Когато човек води социален живот той общува с най-различни хора и трябва хигиената му да бъде на ниво, за да не ги отблъсква. Сутрин рано човек се сблъсква със семейството си, после със съучениците си/колегите си, после с клиенти, приятели, непознати и т.н. На ден всеки общува с различен брой хора, но това е нещо, което прави ежедневно и затова не бива да има лош дъх от устата.

 

На всеки се е случвало понякога да има лош дъх, но по принцип това не е временно неразположение, а диагноза, която показва, че човек има сериозен здравословен проблем. Не се притеснявай, ако сутрин след ставане устата ти мирише, това е нещо нормално. Просто отиди и си измий зъбите възможно най-бързо.

 

За съжаление, човек трудно може да усети сам лошия си дъх и често не си дава сметка, че когато говори, той отблъсква околните.

 

Ако имаш съмнения, че дъхът от устата ти е лош, оближи малка част от външната част на дланта си и веднага я помириши. Ако усетиш, макар и слаба миризма, то трябва да знаеш, че околните я усещат доста по-силно и им е неприятно да си общуват с теб.

 

 

Този проблем не е труден за преодоляване, но човек не бива да го игнорира и трябва да му обърне необходимото внимание.

 

Причината за появата на лошия дъх са патогенни бактерии в устата, които отделят силно миризливи химични съединения, които съдържат сяра. Паднали пломби, кариери, развалени зъби, кървящи венци, пародонтоза и други устни проблеми могат да доведат до задържане на храна в устата, до нейното гниене и съответно до появата на лош дъх.

 

Освен заради проблеми в устата, лошият дъх може да бъде вследствие и на хроничен бронхит, стомашен рефлукс, чернодробни заболявания, диабет и др.

 

Как да се справиш с този проблем?

 

Като за начало трябва да посетиш зъболекаря си, който да отстрани всички проблеми със зъбите, ако имаш такива, разбира се. Също така трябва да ти се премахне зъбния камък и да подмени падналите пломби.

 

След това трябва да промениш навиците си относно хигиената на устата – да използваш хубави паста и четка за зъби, вода за уста и конец. Да миеш зъбите си минимум два пъти дневно, а по възможност и след всяко хранене. Миенето трябва да трае 2-3 минути, не си мисли, че ще успееш да отстраниш остатъците от храна с 10-секундно търкане.

 

Освен зъбите, трябва да чистиш хубаво и езика си. За това ще ти помогне пластмасова стъргалка за език – уред със заоблени ръбове, който лесно премахва натрупванията по езика. В началото ще се отделя голямо количество бяла материя, но ако чистиш езика си редовно, след време почти нищо няма да премахваш.

 

Яденето също е от значение. Препоръчително е да намалиш или напълно да премахнеш силните подправи, чесъна и лука. Ако се храниш нередовно или си на диета, също е възможно да ти се появи лош дъх.

 

Специалистите препоръчват редовната консумация на сурови моркови, ябълки и свежи зеленчуци, както и приема на достатъчно количество вода.

 

Тютюнопушенето също оказва негативно влияние върху дъха от устата. Затова направи всичко възможно да се откажеш от този вреден навик. Това ще бъде полезно както за дъха ти, така и за здравето ти.

 

Много хора се опитват да прикрият лошия си дъх, като дъвчат дъвки, смучат ментови бонбони, пръскат си спрейове за уста и т.н., но това е временно решение на проблема.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...