.

Как да избегнеш безсънието

Как да избегнеш безсънието
Снимка: freedigitalphotos.net

Когато попиташ някоя известна личност каква е тайната за красота, тя без съмнение ще отговори, че пие много вода и спи по минимум осем часа. Но сънят е важен не само за красотата, ами и за физическото и психическото ти здраве. Безсънието може да бъде причината за болести, депресия и липса на настроение.

 

Формулата за едно продуктивно и здравословно денонощие е 8 часа сън, 8 часа работа и 8 часа свободно време. В него тези три неща трябва да присъстват, за да водиш нормален начин на живот. Но в повечето случаи работим повече, отколкото трябва, почиваме и спим по-малко. Ето някои съвети как да избегнеш безсънието:

 

 

Включи мозъка на режим „не безпокойте”. Много хора използват тапи за уши, за да не чуват шума от съседите, които правят парти, а също и маска за лице, за да не се разсейват и да не ги дразни светлината. Пробвай и ти, със сигурност ще спиш много по-спокойно отколкото си представяш.

 

Носи чорапи. Да носиш чорапи по време на сън може да ти се струва странно, но това е един работещ трик срещу безсънието, защото подобрява кръвообращението, чувстваш се по-удобно и ти помага да заспиш по-лесно.

 

Душ преди лягане. Горещият душ е един от методите за релаксация на тялото. Освен това душ преди сън ти дава още 5 минути сън сутринта, тъй като ще си свършил/а тази работа преди да си легнеш.

 

Чаша мляко преди да заспиш. Това спомага за по-здрав сън, кара те да спиш по-дълбоко и на следващия ден ще се събудиш много по-лесно и с много повече енергия, тъй като млякото съдържа необходимите за това съставки.

 

Недей да ядеш преди лягане. Късната вечеря предизвиква безсъние, защото храносмилането продължава минимум 3 часа, а това пречи да заспиш. Също така храненето преди сън пречи на отслабването, защото не се изразходва никаква енергия.

 

Хигиената на съня е много важна за здравето, затова трябва да спазваш гореспоменатите методи, които ще ти помогнат да спиш много по-добре и на следващата сутрин да имаш енергия за предстоящия работен/учебен ден.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...