.

Нещата, които трябва да знаеш, преди да се боядисаш

Нещата, които трябва да знаеш, преди да се боядисаш
Снимка: iStock

Решила си да промениш нещо в себе си и си се спряла на цвета на косата си. Знаеш, че боядисването уврежда косата, но въпреки това искаш да се боядисаш.

 

Виж кои са нещата, които трябва да направиш, преди да си промениш цвета:

 

Отиди на консултация при фризьора си – много е важно да отидеш при фризьор, който познаваш и знаеш, че работи добре. Също така е препоръчително да имаш един час за консултация и един час за боядисване, защото ако съчетаеш нещата, фризьорът може да бърза и да претупате работата и после да не си доволна от цвета.

 

Покажи снимка за пример – много по-лесно ще ти бъде да покажеш какво искаш, отколкото да го обясниш. Така че потърси снимки, която да послужи за пример на фризьора ти.

 

 

Направи си кичури, ако досега не си се боядисвала – дискретните кичури ще се сливат с косата ти, няма да има нужда през 2-3 седмици да ходиш да се боядисваш и разликата няма да е толкова видима. Хубаво е в началото да почнеш с нещо по-дискретно, за да свикнеш с новата си визия и нуждата от често посещение на фризьорския салон.

 

Прецени колко често ще можеш да освежаваш цвета си, преди да се боядисаш – ако смяташ, че нямаш финансовата възможност да ходиш често на фризьор, сподели го това и не се притеснявай. По този начин коафьорът ти ще реши колко тъмни или светли да направи кичурите ти, според това колко често ще ги освежаваш.

 

Трябва да предпазваш косата си от солената и хлорирана вода – препоръчително е да плакнеш косата си с чешмяна вода, преди да се потопиш в басейна или морето. Също така е добре да нанасяш балсам върху кичурите.

 

Хубаво е да криеш косата си от UV лъчите – използвай най-различни неща като шапки, шалове, спрейове с UV протекция и т.н. Крий косата си от слънцето, защото то ще накара цвета ти да избледнее и да загуби голяма част от блясъка си.

 

Сложи си маска върху краищата на косата един ден, преди да отидеш да се боядисваш – така ще подхраниш и хидратираш кичурите и ще ги подготвиш за процедурата по боядисване.

 

Ако ще се боядисваш за пръв път, не използвай купена от магазина боя – имай предвид, че дори безамонячните бои, които се отмиват след няколко седмици, оставят отражение върху пигмента на косата, който не може да се махне години наред. Може да не го забелязваш с просто око, но като отидеш на фризьор той го вижда, защото му е много трудно да премахне наслоилия се върху косата ти цвят.

 

 

Смени шампоана и балсама си, след като почнеш да се боядисваш – за да издържи цветът ти максимално дълго време, трябва да използваш продукти, предназначени за боядисана коса.

 

Хубаво е да знаеш, че:

 

Боядисването ще направи косата ти по-обемна и лесна за стилизиране – имай предвид, че всеки път, когато боядисваш косата си, тя променя своята текстура. Без значение дали боята е с амоняк или без, боядисването отваря космените фоликули и по този начин прическата изглежда по-бухнала.

 

Всеки фризьор взима различни цени за боядисване. Ако разполагаш с ограничен бюджет, добре е предварително да разбереш кой колко взима и да избереш най-изгодния за теб вариант.

 

От време на време е добре да си правиш подхранваща терапия на косата. Ти я изтощаваш допълнително, като я боядисваш, затова е хубаво да я подхранваш системно.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...