.

Лечебните свойства на хумата

Лечебните свойства на хумата
Снимка: freedigitalphotos.net

Хумата е лечебна глина и има различни цветове. Какъв цвят ти е необходима, зависи от целта, с която я използваш и от търсения ефект. Ето какви свойства има тя.

 

Зелена хума. Тази глина съдържа доста химични елементи, поради което тя е най-често използвана и има най-много и разнообразни лечебни свойства. Причината за зеления ѝ цвят е железният оксид в състава ѝ. Зелената хума се използва за маска при мазна кожа и омазняване на косата, тъй като регулира мастната секреция. Има детоксикиращ, подмладяващ и освежаващ ефект върху кожата. Ускорява процеса на зарастване на повърхностни рани, помага при екзема, алергии, обриви и ухапвания от насекоми.

 

Бяла хума. Тя е най-фината глина. Богата е на цинк и магнезий и е позната още от древността като разкрасително средство. Помага при косопад, прави косата здрава, гъста и с блясък, а също е ефективно средство срещу чупливи и белещи се нокти. Бялата хума е добър дезинфектант, поради което влиза в състава на някои бебешки пудри. Подходяща е за всякакъв тип кожа.

 

 

Червена хума. Червеникавият цвят на тази глина се дължи на по-голямото съдържание на мед в съчетание с железен оксид. Прилага се при анемия и липса на желязо, за подобряване на кръвообращенеито, за възвръщане на свежестта на сухата кожа, при торбички под очите и за стягане на кръвоносните съдове. Червената хума е особено подходяща за мазна и проблемна кожа (по време на пубертета), както и за суха, уморена и отпусната кожа.

 

Жълта хума. Богата е на желязо и калий и има детоксикиращ ефект, освежава кожата и я насища с кислород. Жълтата глина има стягащ ефект върху отпуснатата и суха кожа, а също е подходяща за маска при чупливи коси. Жълтата хума е и идеален ексфолиант.

 

Сива хума. Тя е най-разпространена. Подходяща е за суха и чувствителна кожа, тъй като има овлажняващ и омекотяващ ефект. Възвръща еластичността и свежестта на кожата.

 

Синя хума. Този вид глина подобрява кръвообращенеито и насища тъканите с кислород. Има дезинфектиращо и противовъзпалително действие. Използва се и срещу пърхот и е подходяща за всякакъв тип кожа и коса.

 

Трябва да знаеш, че маските с хума не са подходящи за боядисани коси, тъй като отмиват цвета.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...