.

Защо изпитваш постоянна умора [част втора]

Защо изпитваш постоянна умора [част втора]
Снимка: freedigitalphotos.net

Понякога изпитваш изтощение без реален повод и затова е добре да се запознаеш с някои от възможните причини за това. Ето как лесно и ефикасно да се справиш с проблема.

 

Сексуалният ти живот е в застой. Понякога си прекалено уморен/а, за да се отдадеш на интимни преживявания, но истината е, че сексът всъщност помага за пълноценната нощна почивка. Обяснението е в това, че оргазмът способства за секрецията на пролактин, чиито нива по принцип трябва да са по-високи, когато спиш. А ако вечер все пак си прекалено уморен/а за секс - на сутринта ако го направиш, определено ще имаш енергия за предстоящия ден.

 

Не харесваш работата/училището си. Почти всекидневното ставане за работа/училище/университет е изтощително за повечето хора, но положението става драматично, ако си изпълнен/а с неприязън към това, което правиш или пък си заобиколен/а от хора, които трудно понасяш. Ако все си уморен/а, може би имаш нужда от някаква промяна.

 

 

Не поемаш достатъчно слънчева светлина. Тук става дума за биологичния ти ритъм. Когато хората са изложени на много силна дневна светлина сутрин (или пък на изкуствена), секрецията на мелатонин (хормон на съня) се случва по-рано вечер и така хората по-лесно се отпускат и заспиват. Добре е да се стараеш да прекарваш поне 1-2 часа дневно на слънце, което освен добър сън, ще помогне и да си осигуриш необходимата на организма доза от важния за него витамин D.

 

Много си нервен/а. Тревожността не просто е неприятна, но може да доведе до язва, изтощение. Освен това стресът е една от основните причини за безсъние и болести. Болестите се отключват, когато на организма ти му липсват сън и пълноценно хранене и си под стрес. А най-лошото е, че това е един много порочен кръг, защото недостигът на качествен сън всъщност те прави още по-нервен/а и тревожен/а. Ако си прекалено стресиран/а, опитай се да намериш някаква техника за релакс.

 

Ядеш много преработена храна. Пържените храни, рафинираната захар, белите видове ориз, паста и хляб могат да са пагубни за добрия ти тонус и да водят до усещане за умора. Ако искаш да заредиш организма си с енергия, добре е да намалиш приема на посочените храни и да наблегнеш на плодове, зеленчуци, пълнозърнести продукти и нетлъсти меса. Освен полезните витамини и минерали, в плодовете и зеленчуците има и по-високо съдържание на вода, което ще подобри хидратирането на организма, а това също е от полза за бодростта му.

 

Първата част от статията четете тук:


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...