.

Няколко причини да похапваш банани редовно

Няколко причини да похапваш банани редовно
Снимка: iStock

Бананът е плод, който се харесва на повечето хора заради сладкия си вкус. Освен, че е вкусен, той е и много полезен. Виж няколко причини да хапваш банани редовно:

 

Полезни са за мозъка, кръвното и сърцето – бананите съдържат калий, който може да намали до голяма степен риска от сърдечен удар. За да се предпазваш превантивно, е достатъчно да хапваш по един банан дневно. Също така калият предпазва от проблеми със сърцето и понижава кръвното налягане. За да има ефект трябва да хапваш по 3 банана на ден.

 

Помагат при ПМС – доста момичета страдат от този синдром и преди цикъл имат болки в гърба и слабините, страдат нервни и раздразнителни и лесно се разстройват. Оплакванията се подсилват и от липсата на витамин В6. Бананите помагат и при схванати мускули на гърба , против чувство на тежест в гърдите и опънати нерви. За да се справиш с ПМС, трябва да хапваш по 2-3 банана дневно 4-5 дни, преди да ти дойде цикълът.

 

 

Подобряват настроението – витамин В6, който се съдържа в бананите, стимулира действието на хормона на щастието. Той оказва благоприятно въздействие на централната нервна система, като подобрява настроението и помага срещу стреса. Добре е да знаеш, че ако по бананите се появят кафяви точици, витаминът започва да се разгражда.

 

Помагат при стомашни проблеми – ежедневният прием на три банана в комбинация с по три големи чаши минерална вода регулира храносмилането. Също така част от веществата, които се съдържат в плода, спомагат за изграждането на вид защитен слой, който „покрива“ стената на стомаха и неутрализира излишните киселини.

 

Повишават енергията – бананът е изключително богат на прости въглехидрати, които се разграждат много бързо от организма. По този начин тялото ни си набавя голям енергиен заряд. Затова бананите са подходящи както за хора, които спортуват активно, така и за тези, които страдат от хронична умора.

 

Помагат при камъни в жлъчката – пектинът, който се съдържа в бананите, се свързва с излишната жлъчна киселина в организма и като я изхвърлят от него, се намалява риска от образуване на камъни в жлъчката. В резултата на това тялото отново трябва да образува жлъчна течност и се нуждае от холестерол. Организмът си го набавя от кръвта и по този начин намалява нивото му.

 

Правят фигурата стройна – бананите са богати на т.нар сложни въглехидрати, а организмът има нужда от повече време, за да ги разгради, което ни кара да се чувстваме сити по-дълго време. Също така забавената преработка на сложните въглехидрати възпира покачването на кръвната захар, тялото произвежда по-малко инсулин и ние отслабваме по-бързо.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...