.

Няколко причини да похапваш мед редовно

Няколко причини да похапваш мед редовно
Снимка: iStock

Днес почитаме паметта на Св. Харалампий – покровител на меда.

 

Медът е бил използват от човечеството през последните 2 500 години. Той има изключително много ползи и е важен елемент от традиционната медицина като Аюрведа.

 

Медът е изключително популярен и почти няма домакинство, което да няма поне едно бурканче у дома. Той може да се консумира по най-различни начини – намазан на филийка, намазан на палачинка, в кисело мляко, с мюсли, в чай вместо захар и т.н.

 

Освен, че е вкусен, медът е и изключително полезен за здравето. Той е богат на въглехидрати, които дават на тялото сила и енергия. Редовната му консамуцаия увеличава изръжливостта и намалява мускулната умора при спортистите. Глюкозата в меда се абсорбира от организма бързо и давата тласът на енергия, а фруктозата се усвоява по-бавно, като осигурява продължителен приток на енергия. Също така медът поддържа нивата на кръвната захар сравнително постоянни в сравнение с другите видове захар.

 

Какви още ползи има от меда?

 

Съдържа антиоксиданти – редовната му консумация ефективно изчиства свободните радикали от тялото, което води до повишаване на имунната система.

 

Бори се с безсънието – според бабините съвети комбинацията от мляко и мед ще ти помогне да заспиш бързо и да не се будиш посред нощ.

 

 

Помага при отслабване – въпреки че е калоричен, ако го консумираш с топла вода, ще ти помогне при изгарянето на мазнините. Медът, приеман с лимонов сок или канела, също води до отслабване.

 

Има антибактеариални и противогъбични свойства – той е един от най-естествените средства за лечение на най-различни заболявания, вкл. артрит, микоза и гъбична инфекция. Неговите антисептични свойства потискат растежа на някои бактерии и помагат при лечението на външни рани. Антибактериалните свойства, които има медът, предотвратяват инфекциите и действат като противовъзпалително средство, като намаляват подуването и болката.

 

Намалява болките в гърлото – благодарение на своите антимикробни свойства, медът успокоява гърлото и убива бактериите, които причиняват инфекцията.

 

Богат е на витамини и минерали – обикновено медът съдържа витамин С, желязо и калций. Видът на витамините и тяхното количестно зависи от вида на цветята, използвани за направата на мед.

 

Прави кожата по-хубава – ежедневният прием на мляко с мед сутрин ще направи кожата ти мека и еластична.

 

Любопитни факти за меда:

 

- Медът, който се съхранява в херметични контейнери, никога не се разваля. Това е доказано, защото преди години били намерени съдове мед в гробницата на фараона Тутанкамон, които все още били годни за консумация, въпреки че са седели повече от 2 000 години;

- В Египет медът е бил толкова ценен, че местните го използвали като начин за разплащане;

- Преди години било създадено медено вино, което се консумирало от много хора, нарекли го медовина;


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...