.

Кои са първите признаци на бременност

Кои са първите признаци на бременност
Снимка: iStock

Поради една или друга причина имаш съмнения, че си бременна. Ранните признаци за бременност са различни, но има някои, които се срещат при почти всеки жени и които ги изпитват още преди да са си направили тест и да разберат, че е положителен. Кои са те?

 

Сутрешно гадене – това определено е най-известният ранен признак за бременност. Всъщност то не се случва само сутрин, а по всяко време. Напълно възможно е да ти се догади от най-различни миризми, дори от тези, които по принцип харесваш. Гаденето се предизвиква от хормонални промени и поради тази причина на някои жени им минава след 3-ия месец. Други обаче нямат този късмет и повръщат през цялата бременност.

 

Често пишкане


 

Ако си бременна отскоро, ще ти се пишка по-често от обичайното. Това е така, защото матката се разширява, а организмът ти задържа течности. След време, когато бебето започне да рита, ще подритва пикочния мехур и ще пишкаш още по-често.

 

Необичайна смяна на настроенията – забелязала ли си, че в последно време се дразниш за щяло и нещяло? Това е така, защото хормоните ти бушуват. Всяка жена преживява по различен начин бременността. Някои дами постоянно сменят настроенията си, други са депресирани, трети се чувстват ОК и т.н.

 

Болезнени гърди – ако скоро няма да ти идва цикълът, а гърдите ти са подути и болезнени, то най-вероятно си бременна. Болезнените гърди са един от първите симптоми на бременността. Хормоналните промени увеличават притока на кръв и гърдите ти започват да се подготвят за кърмене. Това може да се случи още в първите 4 до 6 седмици на бременността. След първите 3 месеца гърдите вече няма да те болят толкова, защото тялото ти ще се адаптира към хормоналните промени.

 

Повишен апетит


 

Когато една жена е бременна хем чувства глад, хем й се гади при вида на храна. Също така е възможно да ядеш по цял ден храни, които преди не си понасяла. Не бива да се лишаваш от това, което ти се яде, но и не бива да прекаляваш с него. Старай се да се храниш разнообразно, за да доставяш всичко необходимо на плода. Също така не прекалявай с количествата храна, защото само ще натрупаш излишни килограми.

 

Хронична умора – преди беше изключително енергичен човек, а в последно време се чувстваш ужасно уморена. Умората е чест първи признак за бременност. Най-вероятната причина за нейната поява са увеличените нива на прогестерона. Обикновено умората се усеща най-много през първите 3 месеца. През вторите три може понякога да чувстваш прилив на енергия, а друг път да си ужасно уморена. В края на бременността отново ще чувстваш хронична умора.

 

Липса на цикъл – това е един доста сигурен знак, че си бременна, но не е задължително да е така. Има жени, които имат нередовен цикъл, други пък не си водят календар и не знаят кога трябва да им дойде. Ако си с нередовен цикъл или пък понякога ти е силен, а друг път слаб, то може би ще се появят доста други признаци на бременност, преди да разбереш защо не ти идва.

 

Ако имаш каквито и да е било съмнения, че си бременна, направи си тест и си запиши час при гинеколог. Така със сигурност ще разбереш дали очакваш бебе или не.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...