.

Израженията при различните емоции или как изглеждаме, когато станем емоционални

Израженията при различните емоции или как изглеждаме, когато станем емоционални
Снимка: Pixabay

Изражението е нещо, което много хора не могат да разчетат винаги. За мен това са хора, на които им липсва емоционалната интелигентност. Емоциите на човек най-често се показват на лицето му. Независимо дали ни е приятно някой да вижда, че сме тъжни или уплашени, не можем да скрием признаците, които непременно ни издават. Има и плюсове и минуси на това емоциите ти да могат да се прочетат по лицето ти. Но плюса, който пръв ми изниква в главата е, че ако искаш да кажеш нещо на някого, без да наистина да му го казваш, можеш удобно да му покажеш само с изражението на лицето си. Ако си тъжна, но сърце не ти дава да обелиш дума за това, защото много ще се разстроиш ако започнеш да го обсъждаш, е достатъчно само да пуснеш малко от тази емоция да заиграе върху лицето ти. И то си върши работата. Минусът е, че ако се разстроиш на място, където никак не искаш да те виждат разстроена… Тогава вече не е яко. Ето няколко ужасно лесни за разчитане емоции. За тези от вас, които са много зле в това да разбера какво се случва, когато е право пред лицето им.

 

 

Щастие. Емоцията, която сме най-склонни да показваме. Най-малкото, защото когато ти си щастлив и близките ти са щастливи. Не само това, но ако в изблик на силното ти щастие се усмихнеш на някой на улицата, можеш да оправиш и неговия ден. И тук не преувеличавам. Когато човек е щастлив долните клепачи са леко повдигнати, като образуват бръчици около външните ъгълчета на очите. А очите понякога се присвиват; ъгълчетата на устата могат да се повдигна, а устните да разкрият горните зъби; бузите са повдигнати и издути като ябълки; бръчки с формата на буквата „с“ се образуват от ъгълчетата на вдигнатите устни по посока на ушите. Тялото е отворено и се движи напред. Напред и нагоре.

 

Изненада. Не е сложно да установиш, че си изненадал човека до себе си. Ама никак. Веждите му се извиват нагоре, с което се образуват бръчици на челото му. Очите се разширяват и ти се притесняваш да не вземат да изскочат от орбитите. Устата се отваря в удивление и като цяло схващаш картинката на изненадания човек. Ако си го изненадал приятно няма за какво да се притесняваш. Ако не...

 

Ако не подготви се за гняв. Веждите се свиват надолу и навътре – сиреч заприличва на вбесена маймуна. Очите се присвиват и погледът става тежък. Под тежък разбирай, че с него ти се казват всички лоши неща, които ще ти се случат. Устните обикновено са плътно стиснати, но дишането е тежко. Гърдите се повдигат високо. Ноздрите са разширени и потрепват. Звучи доста стряскащо. За разлика от реакциите при страха, когато си гневен започваш да се движиш напред, а не да отстъпваш.

 

Страх. Горе-долу е като изненадата, но с няколко разминавания. Когато те е страх повдигаш изцяло веждите си, а не само част от тях. Очите се отварят широко, устата леко също леко се разтваря. Лицето пребледнява и малко заприличваш на някой, който е видял призрак. Някой, който много се е уплашил реагира инстинктивно като започне да се отдръпва назад.

 

Тъга. Подобно на анимационен герой, вътрешните крайчета на веждите се повдигат; очите се навлажняват; ъгълчетата на устата падат надолу и лицето буквално увисва. Ужасния момент е, когато устните или брадичката започне да трепери. Тези конвулсии никой  не може да спре и са най-издайнически. Въобще не се изисква диплома за висше образование, за да видиш, че си натъжил някого. Гледката на тъжен човек е толкова скапваща и депресираща, че е по-добре веднага да се извиниш. Особено когато раменете на наранения се привият напред и тялото му започне да се отпуска. Наистина бързо се извини.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...