.

Разбери защо те сърби там долу

Разбери защо те сърби там долу
Снимка: iStock

Определено не е приятно да те сърби в областта на гениталиите. А и няма как да се разхождаш наляво-надясно и от време на време да се почешваш по интимните части. Добрата новина е, че в повечето случаи сърбежът в интимната област не е повод за притеснение. Не бива да забравяш факта, че вагината ти е влажна и топла, а това е прекрасна предпоставка да те сърби.

 

Виж кои са най-честите причинители на сърбежа в областта на интимните части:

 

Чувствителна кожа – сърбежът обикновено се проявява по външните лигавици на гениталиите, т.е големите и малките срамни устни. Причината за него може да бъде враснали косми или реакция от неподходящ почистваш продукт. Вагината е изключително нежна и реагира на парфюми и изкуствени оцветители, като се раздразва и започва да сърби. Ако причината за сърбежа е врастнал косъм, сложи върху него топъл компрес, за да отвориш фоликула. Също така не използвай обикновено сапуни, когато миеш интимните си части, а продукти, специално създадени за това.

 

 

Болести, предавани по полов път – ако водиш редовен полов живот, не е изключено да си се заразила. Гонорея, трихомониаза, хламидия и гениталет херпес може да доведат до сърбеж в областта на интимните части. Така че, ако се съмняваш, че си заразена, посети гинеколога си възможно най-скоро.

 

Гъбични инфекции – за съжаление, те се срещат доста често при представителките на нежния пол. Кандидата представлява вид гъбички от групата на дрождите и е нормално да се среща в храносмилателния тракт. Тя обитава в малки количества организма на почти всеки човек. Когато нормалната киселинност на влагата се промени или настъпи хормонален дисбаланс, Кандида започва да се размножава активно и да причинява ппоблеми. Ако забележиш, че имаш бяло течение с консистенцията на прясно сирене, най-вероятно имаш гъбична инфекция. Задължително трябва да посетиш гинеколога си.

 

Стрес – със сигурност знаеш, че стресът се отразява негативно на здравословното ти състояние. Стресът се бърка в нормалното функциониране на хормоните, а хормоналният дисбаланс е в състояние да доведе до вагинални инфекции. Трябва да намериш начин да се справиш със стреса, като това може да стане по най-различни начини – по-често излизане с приятели навън, слушане на любимата музика вечер преди лягане, практикуване на любимото хоби и т.н.

 

Кожни проблеми – плоски лишеи, екзема, псориазис и други хронични кожни болести могат да засегнат интимните ти части. Ако забележиш сухи, зачервени и белещи се части по кожата около вагината ти, веднага отиди на гинеколог.

 

Бактериална вагиноза – бръсненето и почистването с неподходящи продукти могат както да раздразнят интимните ти части, така и да стартират развитието на инфекция. Те могат да убият добрите бактерии, след което лошите да се размножат бързо и да създадат проблеми като сърбеж и неприятна миризма.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...