.

Списък на най-вредните диети

Списък на най-вредните диети
Снимка: iStock

Ако си от хората, които искат да се отърват от излишните килограми за минимален период от време, то най-вероятно си се подлагал на най-различни вредни диети. За някои от тях си разбрал, че вредят на здравето ти, но за други не си.

 

Виж нашия списък с най-вредните диети, които трябва да забравиш:

 

Диетата на Аткинс – тази диета е разработена преди 40 години от кардиолога Робърт Аткинс. Изключително популярна е и може да намериш най-различни книги, свързани с нея. При тази диета не се пие алкохол, не се приемат почти никакви въглехидрати, не се консумират плодове, а се набляга основно на протеините – извара, боб и месо.

 

Защо е опасна?

Човешкият организъм има нужда от балансирана диета, а тази определено не е. Пълната липса на въглехидрати е просто неприемлива. Хората, които я спазват от доста време, обикновено си създават проблеми с храносмилането и бъбреците. Също така, когато не консумираш плодове и зеленчуци, ти лишаваш тялото си от изключително важни витамини и фибри.

 

 

Моно диета – за да я спазваш трябва да имаш силна воля и упоритост. Принципът на диетата в рамките на 1 седмица се консумира само един продукт – грейпфрут, зеле, каша от елда, ориз и пр. При моно диетата наистина се отслабва доста бързо, но след края й се появява добре познатият йо-йо ефект.

 

Защо е опасна?

Опасна е, защото тази диета лишава организма от важни вещества, които няма как да бъдат получени само от приема на един продукт. Може да се появят проблеми с кожата, слаби нокти, косопад и т.н. Метаболизмът се забавя значително, което означава, че след време, когато спреш диетата, ще напълняваш дори когато ядеш зеленчуци. Много е вероятно след като приключиш с моно диетата да намразиш храните, които си консумирал по цяла седмица.

 

Диета с ниско съдържание на мазнини – при нея трябва да спреш приема на всякакви продукти със съдържание на мазнини и всякакъв вид масло. Дори да ядеш нискомаслена извара, протеинът без мазнини не може да се усвои. Така че тази диета няма много смисъл.

 

Защо е опасна?

Диетата с ниско съдържание на мазнини наистина може да ти помогне да се вталиш, но понеже е небалансирана диета може да доведе до проблеми с менструацията и хормонални смущения.

 

Диета със зелен чай – тя доби популярност, благодарение на актьора Джони Деп, които в доста свои интервюта сподели, че е отслабнал с помощта на зеления чай. При тази диета не се яде почти нищо, но може да се пие на корем прясно сварен зелен чай. Той помага за изгаряне на мазнините и ускоряване на метаболизма.

 

Защо е опасна?

Може да се каже, че това е най-вредната диета, която съществува. Да, зеленият чай наистина е полезен, но това не означава, че трябва да се пие само той и да не се приема почти нищо друго. А и също така в зеления чай има кофеин, така че ако се прекалява с неговия прием, може човек да си създаде проблеми със сърдечно-съдовата система. Когато не доставяш на организма си достатъчно храна, той се плаши и при всяка възможност започва да трупа мазнини в резерв. В крайна сметка диетата със зелен чай не ускорява метаболизма, а го забавя.

 

Гладуване – има хора, които предпочитат 1-2 дни да гладуват и да се хранят с храни бедни на калории, но през останалите дни да хапват каквото си поискат, без да се притесняват.

 

Защо е опасна?

Тази диета не е вредна за здравето ти, но няма да ти помогне да се отървеш от излишните килограми. Един-два дни гладуване е стресиращо за организма, но не се отразява благоприятно върху метаболизма. 1-2 дни може да не приемаш повече от 500 калории на ден, но ако през останалото време се тъпчеш, без да се интересуваш кое колко калории е, е напълно възможно да приемаш повече калории, отколкото ако не си на диета. И дори е възможно да напълнееш, вместо да отслабнеш.

 

 

Детоксикация със сокове – тя може да продължи от 1 ден до 1 седмица или дори до 10 дни. При тази диета не се яде нищо, но се пие 5-6 пъти дневно плодови, зеленчукови и плодово-зеленчукови сокове. В началото на диетата човек сваля доста килограми, благодарение на минималното количество калории, които приема.

 

Защо е опасна?

Тази диета е изключително опасна за хора, които имат проблеми с корема. Но дори да нямаш след дълъг период на детоксикация може да се появят. Както при моно диетата, така и при тази след края й почти винаги се появява йо-йо ефект. Не бива да се забравя, че плодовите сокове съдържат големи количества фруктоза.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...