.

Ползите да бъдеш вегетарианец

Ползите да бъдеш вегетарианец
Снимка: iStock

В днешно време все повече хора не консумират месо. И поради тази причина все по-често има словесни битки между месоядните и вегетарианците. Първите обичат да казват колко полезно и необходимо е месото, а вторите постоянно вадят факта колко вредно всъщност е то и колко по-здрав е човек, когато не яде месо.

 

Като за начало е добре да знаеш какви са различните видове вегетарианство:

 

Песцетарианец – човек, който не яде месо, освен риба и морски продукти;

 

Флексивегетарианец – старае се да се храни като вегетарианец, но от време на време яде месо и риба;

 

Лакто вегетарианец – не консумира месо, но яде други животински продукти като мляко и яйца;

 

Веган – не консумира месо и животински продукти, вкл. мед;

 

Суровоядец – храни само със сурови храни;

 

Да бъдеш вегетарианец си има своите плюсове и минуси. Нека видим кои са предимствата:

 

Не страдат от диабет – вероятността един вегетарианец да се разболее от диабет е 4 пъти по-малка от човек, който консумира месо. При тях кръвната захар почти винаги е в границите.

 

 

Имат нисък холестерол – при вегетарианците вероятността да имат увеличение на холестерола до опасни нива е 3 пъти по-малка.

 

Изглеждат по-млади – причината за това най-вероятно е богатата на антиоксиданти диета.

 

Имат здраво сърце – оскъдното количество мазнини в храната, високото съдържание на фибри, многото пресни и естествени храни са причината вегетарианците по-рядко да страдат от сърдечни заболявания.

 

По-слаби са – най-вероятно причината за това е, че вегетарианците са по-загрижени за своето здраве и освен, че се хранят здравословно, те спортуват и като цяло водят здравословен начин на живот. Според статистиката средното тегло на вегетарианците е с 10кг по-малко от това на месоядните.

 

Какви са основните продукти във вегетарианската диета?

 

Ядки и семена – грах, боб, леща, кашу, сусам;

Млечни продукти – кисело мляко, извара, сирене;

Зърнени храни – пълнозърнеста паста, пълнозърнест хляб, зърнени храни, кафяв ориз;

Плодове и зеленчуци;


 

Как да станеш вегетарианец, без да навредиш на здравето си?

 

Като за начало намали консумацията на месо. Опитай се да ядеш месо през ден, след това през два дни и така увеличавай времето постепенно. От време на време яж във вегетариански ресторант, за да се убедиш сам колко вкусни могат да бъдат безмесните ястия. Препоръчително е да увеличиш количеството плодове и зеленчуци. В началото може да ти бъде трудно, така че не се тормози излишно. Ако сънуваш вкусна пържола или ти се дояде месо, когато си навън, хапни си. Явно организмът ти още не е готов напълно да се откаже от месото и има нужда от още време. Не се притеснявай, ако в крайна сметка не можеш да откажеш месото. Може да водиш здравословен начин на живот и като консумираш месо, просто трябва да го правиш по-рядко.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...