.

Супер храните, които борят успешно стрес и умора

Супер храните, които борят успешно стрес и умора
Снимка: iStock

Когато човек се храни правилно, той полага грижи за своето здравословно състояние. Има някои храни, които се борят успешно с умората и стреса. Кои са те?

 

Подправки – подправки като куркума и джинджифил добавят пикантен вкус към ястията, както и повишават имунната система. Техните активни съставки куркумин и джинджероли помагат за намаляване възпалението и предотвратяват развитието на много заболявания, благодарение на повишаване на имунната система. Това води до по-малки нива на умора с течение на времето.

 

 

Чиа – семената от чиа дават тласък на енергията чрез предоставяне на протеини, липса на излишни въглехидрати или нездравословни мазнини. Борбата с умората се подпомага и от съдържащия се в чията витамин В5.

 

Бадеми – те са богати на протеини и фибри, които увеличават енергийните нива. Също така в бадемите има уникална комбинация от витамин В и Е, както и на минерали като желязо и магнезий. Това са все хранителни вещества, които се борят успешно с умората.

 

Киноа – това е чудесна алтернатива на ястия като паста и спагети, чиито високи нива на въглехидрати могат да засилят твоето усещане за мудност и умора. Киноата има ниско съдържание на въглехидрати и осигурява високи нива на растителен протеин, а това е гаранция за повече енергия. Хранителни вещества като В-комплекс витамини, калий, желязо и магнезий също се борят с умората.

 

Листни зеленчуци – кейл, спанак и рукола са подходящи за употреба от хора, които страдат от анемия. Те са богати на желязо и подпомагат изграждането на червените кръвни клетки. Високото им съдържание на витамин С помага на тялото по-лесно да абсорбира желязото.

 

Люти чушки – те придават апетитен вкус на всяко ястие и се характеризират с редица ползи за здравето. Съединението капсаицин подобрява кръвообращението, което води до повече кислород към мозъка и по-малко умора.

 

Банани – консумацията на банани ще доведе бързо до намаляване на стреса и умората. Те са богати на фибри, което поддържа нивото на кръвната захар през целия ден. Калият пък ще те направи по-жизнен, особено ако често се подлагаш на по-тежки физически натоварвания.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...