.

Доматите губят вкуса си  в хладилника. Защо?

Доматите губят вкуса си  в хладилника. Защо?
Снимка: iStock

Забелязал ли си, че доматите имат един вкус, когато ги вземеш от пазара и директно си ги направиш на салата и съвсем друг, когато ги извадиш от хладилника? Не, не си въобразяваш, наистина има разлика.

 

Наскоро учените установиха, че доматите губят вкуса си в хладилника, защото някои от гените им се отпускат и престават да произвеждат ароматни вещества.

 

 

Ако доматите се съхраняват под 12 градуса по Целзий, образуването на важни вкусови съставки спира. Това намалява техния аромат, без значение дали са охладени вкъщи или в склада, преди да стигнат до магазина.

 

Това откритие ще помогне на специалистите да отгледат домати, чийто вкус не страда от охлаждането. Учените установили, че 7 дни съхранение при 4 градуса по Целзий са напълно достатъчни доматите да престанат да произвеждат веществата, осигуряващи характерния им аромат, който е ключов за вкуса им. Дори след това доматите да бъдат оставени 3 дни на стайна температура, щетите няма как да се компенсират.

 

Ако доматите се съхраняват на хладно до 3 дни обаче, те не губят ароматните си вещества. Продължителността на охлаждане намалява активността на гените, които произвеждат тези вещества.

 

Доматите са много полезни и задължително трябва да бъдат част от менюто ти. Те се борят срещу сърдечните заболявания, възпаленията и дори рака. Източник са на различни ползи за здравето, от които човек може да се облагодетелства с честата им консумация.

 

4 причини да хапваш домати редовно:

 

Борят се със сърдечните заболявания – калият помага да се предпазим от високо кръвно налягане и понижава риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания. Една порция домати ни осигурява повече от 10% от дневната хранителна нужда от калий.

 

Ограничават възпаленията и съсиреците в потока на кръвта – консумацията на пресен доматен сок помага за ограничаване възпаленията и съсиреците в потока на кръвта. Бета-каротинът и витамин С, които се съдържат в доматите, са отлични антиоксиданти и помагат за неутрализиране на свободните радикали, като повишават риска от развитието на рак и различни възпаления. Хората, които консумират по 1 чаша доматен сок дневно, имат по-ниско ниво на съсиреци в кръвта си.

 

 

Борят рака със своите полезни антиоксиданти – приемът на антиоксиданти под формата на добавки не е толкова полезен, колкото като се приемат чрез храната. Много по-добре е да се изяде един домат, отколкото да се пият хранителни добавки с витамин А. Хората, които редовно консумират домати, имат по-добър шанс да избегнат развитието на рак. Също така е добре да се знае, че в доматите има ликопен, който е мастноразтворим и затова е добре да се консумират със зехтин.

 

Имат благоприятен ефект върху дебелото черво и простата – ликопенът, който споменахме, успешно се бори с рака на дебелото черво и простата. Комбинацията от антиоксидантите и другите хранителни вещества е източникът на тези ползи. Тази комбинация се бори и с рака на гърдата, както и с рака на белия дроб и панкреаса. Затова е препоръчително по време на сезона на доматите, да хапваш всеки ден, за да се сдобиеш с добра доза ползи срещу рака и да повишиш имунната си система.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...