.

Ползите и вредите от портокаловия сок

Ползите и вредите от портокаловия сок
Снимка: iStock

Повечето хора са чували, че фрешът от портокал е полезен, затова го консумират редовно и в неограничени количества. Но като всяко нещо и портокаловият сок може да бъде вреден, ако се прекалява с неговия прием. Виж кои са ползите и вредите от сока от портокал:

 

Ползите от портокаловия сок


 

Фрешът от портокал е много богат на витамини А и В. Той съдържа и не много големи количества от витамини от група В, витамин Е, витамин К, фолиева киселина, биотин, ниацин, инозитол и 11 незаменими аминокиселини. Портокаловият сок съдържа още мед, желязо, цинк, магнезий, калций, калий и фосфор. Той е изключително богат на витамин С и помага за повишаване на имунитета, бори умората и укрепва кръвоносните съдове. Фрешът от портокал се препоръчва при атеросклероза и хипертония, подходящ е и за хора, страдащи от заболявания на ставите, белите дробове, кожата, черния дроб и анемия.

 

Вредите от портокаловия сок



 

Фрешът от портокал е противопоказен за хора с висока киселинност на стомашния сок, хора, страдащи от гастрит или язва на стомаха и дванадесетопръстника. Не е подходящ и при всички заболявания на червата. Ако страдаш от някоя от гореспоменатите болести, може да пиеш рядко портокалов сок, но задължително трябва да го разреждаш с вода.

 

Основният недостатък на фреша от портокал е високото съдържание на плодова захар. Затова прекомерната му употреба може да доведе до затлъстяване или диабет тип II.

 

Препоръчителната седмична доза фреш от портокал е от 3 до 6 чаши с вместимост 200мл.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...