.

26 март - Събор на Архангел Гавраил

На днешния ден почитаме   архангел Гавраил (или Гавриил) . Той е един от седемте архангели, т.е. "ангелоначалници", представители на осмия ангелски чин. Бог изпратил архангел Гавраил в храма да извести на св.пр. Захарий р

26 март - Събор на Архангел Гавраил
id="internal-source-marker_0.29780710107732333" style="font-size: 9pt; font-family: Verdana; color: rgb(0, 0, 0); background-color: transparent; font-weight: normal; font-style: normal; text-decoration: none; vertical-align: baseline;">На днешния ден почитаме   архангел Гавраил (или Гавриил) . Той е един от седемте архангели, т.е. "ангелоначалници", представители на осмия ангелски чин.

Бог изпратил архангел Гавраил в храма да извести на св.пр. Захарий раждането на Йоан Кръстител и неговото бъдещо служение като Предтеча на Иисус Христос.Архангел Гавраил известил и на Пресветата Дева благата вест за това, че тя от Духа ще роди Светия Богомладенец.

В християнската традиция, намерила отражение във византийското и западноевропейското религиозно изкуство, архангел Гавраил се свързва най-вече с Благовещението. Затова дори извън сцените на Благовещение,  той се изобразява с раззеленена клонка или цъфнала лилия в ръце – символ на непорочността на Светата Дева.

Западноевропейският рицарски епос използва служението на архангел Гавраил като вестител в контекста на идеята за Теократичната държава. В "Песен за Роланд" архангелът възвещава на Карл Велики събитията, изпраща му сънища и му напомня за неговия дълг – без умора да защищава християните в целия свят.

Под името Джабраил мюсюлманите  му въздават особена почит. В някои юдейски текстове на архангел Гавраил се приписва също особената власт над стихиите: над огъня, над водата и узряването на плодовете

Ден след Благовещението на пресвета Богородица,   Църквата е установила тържество в чест на архангел  Гавраил, наричано Събор, тоест събрание на вярващите в негова чест. Както гражданските общества почитат представители и пратеници, облечени с висока власт, така и светата Църква почита небесния пратеник – архангел Гавраил, който донесъл на земята радостната вест за въплътяването на Сина Божий.

На днешния ден имен ден празнуват Гавраил, Гаврил, Габриела, Габриел.


Да са живи и здрави всички именници!

Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...