.

Легендите 'Омега' и 'Момичето с перлените коси' /видео/

Унгарската група ‘Омега’ е  най-прочутата рок група от бившия соцлагер, която догодина навършва  половин век.  Песента на групата ‘Момичето с перлените коси’ пък е световен хит вече 40 години. Версия на песе

Легендите 'Омега' и 'Момичето с перлените коси' /видео/
Унгарската група ‘Омега’ е  най-прочутата рок група от бившия соцлагер, която догодина навършва  половин век.  Песента на групата ‘Момичето с перлените коси’ пък е световен хит
вече 40 години. Версия на песента  направиха през 1995 година  и  ‘Скорпиънс’.

На 14 май групата забива  в зала 1 на НДК .  А последният концерт на групата в България е бил преди цели 30 години.

Групата е създадена  през 1960 година в будапещенска гимназия от група ученици,
начело с Янош Кобор  , който е неизменен вокалист и до днес.  Звездната година на ‘Омега’ е 1968-ма.  Тогава  музикантите от  Spencer Davis Group  ги харесват  като подгряваща група и ги канят в Лондон.  Там унгарците   се представят отлично и предизвикват възхищението на Ерик Клептън и Джордж Харисън.

През 1969 година следва първият албум на ‘Омега’ със заглавие ‘10 000 стъпки’. Групата издава 16 албума до един на английси език. Тя свири и пее във всички европейски страни при много голям успех.  Особено запомнящ се  е концертът със ‘Скорпиънс’ в Саарбрюкен,
Западна Германия през 1977 година. Тогава властите на ГДР правят официално оплакване до унгарското културно министерство за тази ‘вражеска проява’.

Големият хит на ‘Омега’,  ‘Момичето с перлените коси’, е посветен на реална девойка.  Когато групата свири в клуб в Будапеща, всяка вечер там идва едно много красиво момиче, сяда на първия ред, стои до края на изпълненията и си тръгва.  Никой не може да се доближи до нея, никой не знае името й и никой никога не разбира коя  тя. Ако някой се опита да я заговори, тя само се усмихва. Всички в групата хлътват по мацката  и пишат и   посвещават песента на нея.

Това разказа  китаристът на легендарната група,  Дьорд ‘Елефант’ Молнар, който дойде няколко дни преди концерта у нас. Китаристът е поискал  да обиколи нощна София и избрани заведения и ресторанти.  Последното турне на групата в София е преди 30 години и  Молнар  е искал да види как се е променил градът ни през това време.

Гостуването на ‘Омега’   е в рамките на Дните на унгарската култура . За младите фенове ще е доста интересно да видят група, създадена преди 50 години, която е актуална и до днес.

Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...